Πρόσφατα σχόλια



ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ



Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;

Πώς φτιάχνουμε παντζάρια τουρσί????
(1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Μετάβαση στο τέλοςΣελίδα: 1
ΘΕΜΑ: Πώς φτιάχνουμε παντζάρια τουρσί????
#35486
Πώς φτιάχνουμε παντζάρια τουρσί???? 4 Χρόνια, 5 Μήνες πριν  
Κόρες βοήθειααααα...μου έφεραν 2 τσάντες παντζάρια βιολογικά,όπως καταλαβαίνεται δεν θέλω να τα χάσω και έλεγα να τα κάνω τουρσί,αλλά πώς?????????δεν έχω ξαναφτιάξει,μήπως κάποια απο εσάς γνωρίζει????
bhsaria58 (Μέλος)
Platinum Boarder
Δημοσιεύσεις: 1366
graphgraph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: AΘΗΝΑ Γεννέθλια: 1950-00-00
Όλα τ' αστέρια του ουρανού
να μαζευτούν μπροστά σας,
όλα μαζί δεν έχουνε
τη λάμψη της καρδιάς σας!!!.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
#35492
Απ:Πώς φτιάχνουμε παντζάρια τουρσί???? 4 Χρόνια, 5 Μήνες πριν  
Πιστεύω ότι τα παντζάρια τουρσί γίνονται όπως και τα άλλα τουρσιά. Δηλ. βράσιμο για λίγο με αλάτι και μετά σε βάζο με ξύδι και σκόρδο που του πάει πολύ. Το αφήνεις λίγες μέρες. Μετά τα σερβίρεις σαν μεζεδάκι με λαδάκι. Κοίτα έχουμε και άρθρο για τα τουρσιά.

Επίσης τα πατζάρια γίνονται ωραία και στο φούρνο με΄σα σε αλουμινόχαρτο ψημένα με σκορδάκι. Και όλο μαζί με το ζουμί του και λίγο ξύδι σαλάτα....σούπερ.
Hlianna (Διαχειριστής)
Administrator
Δημοσιεύσεις: 17788
graph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Αθήνα
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
#35540
Απ:Πώς φτιάχνουμε παντζάρια τουρσί???? 4 Χρόνια, 5 Μήνες πριν  
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ


ΤΑ ΤΟΥΡΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΖΥΜΩΣΗΣ
Πολύ σπάνια γίνεται αναφορά σε αυτές τις τροφές που είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το γεγονός ότι αυτή η τεχνική συντήρησης είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μια απόδειξη του ότι οι έντονες ζυμώσεις που προκαλεί στις τροφές θετικές.
Στην Ιαπωνία προκαλούν τη ζύμωση της σόγιας, σε άλλες χώρες της Άπω Ανατολής, των ψαριών. Οι λαοί της Βόρειας Ευρώπης και οι Σλάβοι καταναλώνουν κατά παράδοση λαχανικά τουρσί (λάχανα, παντζάρια) και γιαούρτι. Στην Αφρική το αποφλοιωμένο κεχρί που έχει υποστεί ζύμωση αποτελεί για πολλούς πληθυσμούς τη βασική τροφή. Χωρίς να χρειάζεται να πάμε πιο μακριά, και οι δικές μας παραδοσιακές τροφές, το ψωμί και το κρασί είναι προϊόντα ζύμωσης αντίστοιχα του σιταριού και του σταφυλιού.
Πού έγκειται λοιπόν η αξία αυτών των τροφών;
Πάνω απ' όλα η ζύμωση είναι μια θαυμάσια και οικονομική μέθοδος για τη συντήρηση των τροφών (και αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό όταν οι γνωστές τεχνικές και η διαθέσιμη ενέργεια δεν επέτρεπαν, όπως σήμερα, την εύκολη συντήρηση και αποφυγή της αλλοίωσης των τροφίμων).
Όμως η ζύμωση προκαλεί και σημαντικές μεταβολές στις τροφές, στις οποίες εν μέρει αναφερθήκαμε όταν ασχοληθήκαμε με το πλήρες ψωμί και το γιαούρτι: καταστρέφονται οι μη θρεπτικές ουσίες (φυτικό οξύ, αιμοσυγκολλητίνες), αυξάνεται η περιεκτικότητα των τροφών σε βιταμίνες και ένζυμα (οι τροφές γίνονται πιο εύπεπτες), γίνεται πολύ πιο έντονη η παρουσία της βακτηριακής χλωρίδας (σημαντικός παράγοντας της ισορροπίας του εντερικού περιβάλλοντος). Για όλους αυτούς τους λόγους θα ήταν καλό τα προϊόντα ζύμωσης να αποτελούν μέρος της καθημερινής μας διατροφής, από την παιδική μέχρι και τη γεροντική ηλικία, διαλέγοντας μεταξύ του ψωμιού, του γιαουρτιού και των λαχανικών που έχουν υποστεί γαλακτική ζύμωση (πατζάρια, κρεμμύδια, καρότα, κολοκύθες) που μπορούμε να τα παρασκευάσουμε και στο σπίτι χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα πήλινα δοχεία.
Όπως όλες οι ζωντανές και ζωτικές τροφές, οι τροφές που είναι προϊόντα ζύμωσης δεν πρέπει να μαγειρεύονται αλλά να τρώγονται ωμές (τα λαχανικά γαλακτοζύμωσης μπορούν για παράδειγμα να συνοδεύσουν σε μικρές ποσότητες τα δημητριακά).
Πώς να παρασκευάσετε μόνοι σας λαχανικά τουρσί
Καθαρίζουμε και πλένουμε σχολαστικά τα λαχανικά (τα καταλληλότερα γι' αυτή την κατεργασία είναι τα λάχανα, τα αγγούρια, τα γογγύλια, τα παντζάρια, οι κολοκύθες, τα κρεμμύδια).
Τα ψιλοκόβουμε.
Γεμίζουμε το δοχείο με λαχανικά σχηματίζοντας στρώμα πάχους δυο εκατοστών και διασκορπίζουμε από πάνω πλήρες θαλασσινό αλάτι (η αναλογία είναι 5 γραμμάρια αλατιού για κάθε κιλό λαχανικών).
Σχηματίζουμε και άλλα στρώματα με την ίδια διαδικασία φροντίζοντας να μην αφήσουμε καθόλου αέρα ενδιάμεσα (η ζύμωση πρέπει να γίνει απουσία οξυγόνου).
Αφού έχουμε γεμίσει όλο το δοχείο το σφραγίζουμε κλείνοντας το στεγανά για να αποφύγουμε την επαφή του περιεχομένου με τον αέρα.
Μετά από 2-3 εβδομάδες, αν διατηρηθούν σε θερμοκρασία 10-15 oC τα λαχανικά είναι έτοιμα για κατανάλωση.
(Πηγή: Το πράσινο κουτάλι εκδόσεις Παπαδόπουλος)
hrisag (Μέλος)
Platinum Boarder
Δημοσιεύσεις: 4779
graphgraph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Βραυρωνα,Αττικης Γεννέθλια: 0001-05-24
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
#35573
Απ:Πώς φτιάχνουμε παντζάρια τουρσί???? 4 Χρόνια, 5 Μήνες πριν  
Σας ευχαριστώ Ηλιάννα και Χρύσα,αλλά επειδή προτιμώ το ξύδι απο το αλάτι για τουρσί θα τα φτιάξω με το κλασσικό τρόπο του βραστού ξυδιού και τα αποτελέσματα θα σας τα πω;)
bhsaria58 (Μέλος)
Platinum Boarder
Δημοσιεύσεις: 1366
graphgraph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: AΘΗΝΑ Γεννέθλια: 1950-00-00
Όλα τ' αστέρια του ουρανού
να μαζευτούν μπροστά σας,
όλα μαζί δεν έχουνε
τη λάμψη της καρδιάς σας!!!.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
Μετάβαση στην αρχήΣελίδα: 1
Συντονιστές: Margo  Bianka 
Μεταφορά στην κορυφή