Φανουρόπιτα με λάδι (πίτα κανέλας)
Είναι μια νόστιμη πίτα λαδιού με πολλά μυρωδικά . Πρόκειται για ένα λαϊκό έθιμο , σχετικά πρόσφατο , που έχει γίνει πλέον πανελλήνιο και ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών .
2 / 3 του τσαγιού λάδι παγωμένο
1 / 2 φλυτζ . πορτοκάλι χυμό
1 φλυτζάνι ζάχαρη
3 φλυτζ αλεύρι κόκκινη φαρίνα
1 / 2 φλιτζάνι καρύδια ( ψίχα )
Μισό φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
Σόδα στην άκρη του κουταλιού
1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
Λίγο γαρύφαλλο σε σκόνη
ξύσμα πορτοκαλιού
- Δουλεύετε το λάδι , χυμό από πορτοκάλι , το ξύσμα και την ζάχαρη στο μπλέντερ .
- Ανακατεύετε το αλεύρι με όλα τα υπόλοιπα υλικά .
- Κόβετε τα καρύδια και τα ανακατεύετε με την ηδη πλυμένη και στεγνωμένη σταφίδα .
- Τα ενώνετε ανακατεύοντας με μια σπάτουλα .
- Την αφήνετε μια νύχτα στο ψυγείο . Ετσι θα ενσωματωθούν καλύτερα οι μυρωδιές .
- Αλείφετε ένα 26 αρι ταψάκι με λάδι και το πασπαλίζετε με αλεύρι.Στρώνετε μέσα τη ζύμη .
- Ψήνετε την πίτα στους 180 β για 3 τέταρτα περίπου .
- Όταν την ξεφουρνίσετε ψεκάστε την επιφάνεια της με ανθόνερο εσπεριδοειδών .
- Αφού κρυώσει , πασπαλίστε την με άχνη .
Αυτή η πίτα δεν φουσκώνει πολύ , λόγο της ζάχαρης . Αν θέλετε αφαιρέστε την μιση ποσότητα της ζάχαρης και χρησιμοποιήστε κόκκινη φαρίνα συν το μπεικν συν την σόδα την οποία θα έχετε διαλύσει στο χυμό πορτοκαλιού .
Για πρόσθετη γλυκιά γεύση πασπαλίστε την επιφάνεια με άχνη ζάχαρη . Αν την αφήσετε ως εχει , πριν την ψήσετε , πασπαλίστε την με λίγο σουσάμι .
Το χρώμα της είναι σκούρο καφέ λόγο των μυρωδικών και το λαδιού ..
Για πιο ελαφριά γεύση και πιο ανοιχτόχρωμη εμφάνιση , χρησιμοποιήστε αραβοσιτέλαιο που και αυτό θα έχετε παγώσει πριν το χτυπήσετε με τη ζάχαρη .
Μην ξεχάσετε να διαλύσετε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι είναι βασικό .