Γύρος κεμπάπ στο φούρνο
- 1 κιλό κιμά ανάμεικτο, διπλοπερασμένο μοσχάρι-χοιρινό ή μοσχάρι-αρνί
- 1 κ.σ. κάρυ
- 1 κ.σ. ξερή ρίγανη
- 1 κ.γλ. μπαχάρι
- 1 κ.σ. πάπρικα
- 1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο
- 3 σκ.σκόρδο περασμένο στην πρέσα
- ½ φλιτζάνι φρυγανιά
- 1 αυγό
- Μισό κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- λίγο γάλα
- Καυτερό πιπέρι (όσο και αν θέλετε) ή σταγόνες ταμπάσκο
- Αλάτι και πιπέρι
- Σε μπολ βάζετε όλα τα υλικά και τα ζυμώνετε καλά για 10 λεπτά περίπου. Φροντίζουμε να έχει υγρασία ο κιμάς μας και μπορεί να χρειασθεί να προσθέτουμε κατά τη διάρκεια του ζυμώματος και λίγο νερό κάθε φορά. Καλά είναι να μείνει στο ψυγείο αρκετή ώρα πριν το ψήσιμο ή και από το προηγούμενο βράδυ.
- Πλάθετε το μίγμα σε μακρόστενο ρολό και το τυλίγετε σε λαδωμένη λαδόκολλα. Κλείνετε τα πλαϊνά και το βάζετε σε ταψί.
- Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 30 λεπτά περίπου. Ανοίγουμε το χαρτί και ψήνουμε το ρολό λίγο ακόμα περίπου 10 λεπτά να ροδίσει, κυρίως στο γκριλ. Δεν το αφήνουμε να στεγνώσει.
- Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και το κόβουμε σε λεπτές φετούλες.
- Το σερβίρετε με πίτα, ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό, τζατζίκι ή αραιωμένο ταχίνι ή τυροκαυτερή. Σε πιάτο με ανοικτή πίτα, ή τυλικτό. Ρίξτε και σουμάκ αν έχετε ή λίγο λεμόνι.
Το κάνετε όσο καυτερό εσείς θέλετε .
Συνταγή του Χρ. Χριστοδούλου.