Ψυχούλες
Ζύμη
- 1000 γρ. αλεύρι για τσουρέκια ή μισό- μισό
- 30 γρ. φρέσκια μαγιά
- 20 γρ. αλάτι
- 600 γρ. νερό
Για την επιφάνεια
- άνηθο σε σπόρια με λίγο χοντρό αλάτι
- γλυκάνισο σε σπόρια με λίγο χοντρό αλάτι
- σουσάμι, τυρί, ελιές, καρύδια κομμένα στην μέση
- κρεμμύδια λιωμένα πολύ καλά στο τηγάνι
- Λιώνουμε την μαγιά στο νερό
- Μετά ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί
- Αφήνουμε την μαλακή ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα
- Στο διάστημα αυτό την ζυμώνουμε 2 φόρες με βρεγμένα χέρια
- Μετά από το δεύτερο ζύμωμα, αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει πάλι
- Ανάβουμε τον φούρνο στους 240° βαθμούς
- Βάζουμε στον πάτο ένα σκεύος με νερό ή ένα πυρέξ με νερό
- Κάνουμε την ζύμη σε ρολό 15 πόντους πλάτος και 30 πόντους μήκος
- Με ένα μαχαίρι κόβουμε σε κομμάτια και τραβάμε το καθένα να φτάσει σε 20 πόντους μήκος περίπου από την κομμένη μεριά
- Τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, τα αφήνουμε για λίγο να φουσκώσουν, τα ψεκάζουμε με λίγο νερό και βάζουμε επάνω ότι θέλουμε από τα υλικά που σας έδωσα για ντεκόρ ή ότι άλλο θέλουμε
- Ψήνουμε τις ψυχούλες μας για 25-30 λεπτά στους 240°βαθμους ή στους 250 βαθμούς για 9 λεπτά
- Μετά κατεβάζουμε στους190 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 9 λεπτά στο κάτω τελευταίο συρταράκι της κουζίνας έως ότου ροδοκοκκινίσουν
1)το νερό χλιαρό-ζεστό-κρύο
2)όταν ψήνω της ψυχούλες το πυρέξ θα εξακολουθώ να το έχω μέσα στο φούρνο?
3)πόσες ψυχούλες βγαίνουν?
4)η θέρμανση στο φούρνο θα είναι πανό κάτω με αερα?πως…ξερω πως από φούρνο σε φούρνο διαφέρει αλλά αν μου πείτε τι κάνετε στο δικό σας θα καταλάβω,,,
Αυτά..αααααα
είπαμε είμαι αρχάρια!!, ….υπομονή μαθαίνω γρήγορα!!
Το Νερο που βαζουμε μεσα στη ζυμη θα ειναι χλιαρο ,
τις ψυνουμε σε ταψι !!!
ο φουρνος να ειναι επανω κατω,ΟΧΙ ΑΕΡΑ
το σκευος που θα βαλουμε το νερο μεσα να ειναι απο πυρεξ η και κατσαρολιτσα αρκει να μην εχει πλαστικα χερουλια και σου καουν απο την μεγαλη θερμοκρασια
και το σκευος αυτο το βαζουμε μονο ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΚΑ ΑΥΤΟ Τ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΝΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΑ ΨΩΜΙΑ ΜΑς ΟΤΑΝ ΨΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΩΡΑΙΟ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΕΙΝΟΥΝ ΤΡΑΓΑΝΑ!!
καλλα κανεις και ρωτας γιαυτο ειμαστε εδω να δεινουμε απαντησεις αν μπορουμε!
καλλη επιτυχια
Αν της κάνω από σήμερα αλλά της ψήσω αύριο το απόγευμα αντέχουν στο ψυγείο?
συνεχεισε μετα με το
νουμερο 4 αλλα ζυμωνης την ζυμη μονο 1 φορα με βρεγμενα χερια και συνεχειζης με το νουμερο 5 αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει πάλι
Αλλά,,,,,,
Έχω επιμονή και θα τα καταφέρω..!!! !ευχαριστώ πολύ !!!
ο ανυψιος μου εχει τρελαθη με αυτα τα ψωμακια οταν ειχα παη στην Αθηνα και καθησα για λιγες ημερες εκει ειπε
θεια τετοια θελω να μου φτιαχνης