Πρόσφατα σχόλια

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ



Χριστουγεννιάτικα μπισκότα
recipe image
Προστέθηκε από Μυρτώ Δρίβα, Δευτέρα, 17 Δεκέμβριος 2012
none
Περιγραφή

Νόστιμα γιορτινά μπισκότα που συνοδεύουν άριστα το τσάι και τον καφέ σ΄ενα γιορτινό κάλεσμα ή μπορούν να γίνουν ένα γλυκό δώρο για τους αγαπημένους μας!

Συστατικά
  •     225γρ βούτυρο φρέσκο
  •     240γρ ζάχαρη άχνη
  •     1 αυγό
  •     βανίλια 1 κάψουλα ή 1 φακελάκι βανιλέτα
  •     1-2 κουτ. γλ. ρούμι ή κονιάκ
  •     360 γρ αλεύρι
  •     1 κουτ. γλ. κοφτό σόδα
  •     1/2 κουτ. γλ. κοφτό κρεμόριο
  •     σοκολάτα γάλακτος, λευκή, υγείας
Οδηγίες
  1. Σε μιά λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κρεμόριο και τη σόδα.
  2. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει (περίπου 6-8 λεπτά). Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε λίγο ακόμα μέχρι να ενσωματωθεί και εν συνεχεία προσθέτουμε το κονιάκ και τη βανίλια.
  3. Αποσύρουμε το μίξερ και στο μείγμα του βουτύρου προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας παράλληλα με το χέρι μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικα. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και ελαφρώς κολλώδης. Αν κολλάει στα χέρια τόσο ώστε δεν μπορείτε να την επεξεργαστείτε τότε προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι (100-120γρ όχι παραπάνω γιατι όσο αλεύρι προσθέτετε τόσο σκληρά θα σας βγούν τα μπισκότα).
  4. Παίρνουμε κάθε φορά μικρές ποσότητες ζύμης και την τοποθετούμε ανάμεσα σε δυο λαδόκολες. Με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο πάχους περίπου 1/3 του εκατοστού. Με κουπ πατ σε διάφορα σχήματα (δεντράκια, αστέρια, ανθρωπάκια κλπ) κόβουμε μπισκότα αφού βουτήξουμε πρώτα τα κουπ πατ σε μια κούπα με αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη.
  5. Τοποθετούμε τα μπισκότα σε μια λαμαρίνα με στρωμένη λαδόκολα. Ψήνουμε τα μπισκότα σε μέτριο φούρνο 170-180 βαθμούς, στον αέρα, για 15-20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους. Από το πρώτο 10λεπτο έχουμε το νου μας! θέλουμε να πάρουν γύρω-γύρω χρώμα και στη μέση τους να είναι λευκότερα. Καλό είναι τα μπισκότα να είναι ισομεγέθη για να ψηθούν ομοιόμορφα.
  6.  Όταν ψηθούν τα βγάζουμε απ΄το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν στη λαμαρίνα. Όσο είναι ακόμα ζεστά είναι και μαλακά, όταν όμως κρυώσουν θα σταθεροποιηθούν και θα αποκτήσουν την υφή του μπισκότου.
  7. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπαιν μαρί και μ΄ενα κουτάλι αλοίφουμε τα μπισκότα με τη σοκολάτα και διακοσμούμε σύμφωνα με τα γούστα μας. Μπορούμε όσο η σοκολάτα είναι νωπή να κολλήσουμε καραμελακια χρωματιστα ή τρούφα χρωματιστή ή να ρίξουμε τριμμένο αμύγδαλο ή ό,τι άλλο σας οδηγήσει η φαντασία σας να κάνετε.    Καλή επιτυχία!

 

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα μπισκότα έχουν βουτυράτη γεύση. Αν δεν σας αρέσει μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με μαργαρίνη (όχι soft). Επίσης μπορείτε αντί για βανίλια να βάλετε ξύσμα λεμονιού ή να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρύφαλο, τζιντζερ, μοσχοκάρυδο, ό,τι σας αρέσει. Η υφή της ζύμης δεν θα αλλάξει. Για να μην σας αλλάξει το σχήμα των μπισκότων κατά το ψήσιμο μειώστε λίγο την ποσότητα της σόδας, μην την παραλείψετε όμως. Το κρεμόριο βοηθά τα μπισκότα να είναι τριφτά, εύκολα το βρίσκετε στα σούπερ μάρκετ.

Μπισκότα Χριστουγέννων

Σχόλια
Μεταφορά στην κορυφή