Πρόσφατα σχόλια

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

4654-keikmpananagiorgiaken.jpg
Μπανάνα κέικ

Το ψωμί….ψωμάκι!

Αξιολόγηση Χρήστη: / 10
ΧείριστοΆριστο 

Η ιστορία του ψωμιού είναι τόσο μεγάλη, όσο και η παρουσία σχεδόν του ανθρώπου πάνω στη γη. Στην αρχαία Αίγυπτο με την ανατολή του πολιτισμού άρχισε να παρασκεύαζεται και το ψωμί. Από την αρχή της ζωής στον πλανήτη μας, οι άνθρωποι έτρωγαν ωμούς τους δημητριακούς καρπούς, αργότερα έμαθαν να τούς καβουρδίζουν.

Το πρώτο αλεύρι δεν είχε καμιά ομοιότητα με το σημερινό. Ήταν αλεύρι από καβουρδισμένους ή αποξηραμένους σπόρους που είχαν τριφτεί ή κοπανιστεί ανάμεσα σε δυο λείες πείρες. Αργότερα, έμαθαν να ανακατεύουν αυτό το πρωτόγονο αλεύρι με νερό και να παρασκευάζουν τούς πρώτους χυλούς που είναι οι πραγματικοί πρόγονοι του σημερινού ψωμιού. Στη συνέχεια έμαθαν να φτιάχνουν πιο πηχτούς χυλούς, τους οποίους έψηναν απευθείας στη φωτιά ή τούς άπλωναν μέσα σε πυρακτωμένους λίθους. Τα πρώτα σκεύη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πήλινα ταψιά.

Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι στην αρχαία Αίγυπτο το ψωμί ζυμωνόταν με τα πόδια, κάτι που συνεχιζόταν ως τις αρχές του αιώνα μας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το άσπρο ψωμί, σύμφωνα με τους ονειροκρίτες της αρχαίας Αιγύπτου, ήταν καλό σημάδι.

 Στην αρχαία Αθήνα, και ειδικά στα συμπόσια, προσφέρονταν άφθονες ποσότητες κρέατος και οι καλεσμένοι έτρωγαν με τα χέρια και χρησιμοποιούσαν αντί για πετσέτα, κομμάτια ψωμί, τα οποία πετούσαν έπειτα στα σκυλιά τους, που τους ακολουθούσαν παντού.

Εκτός όμως αυτού, στην καθημερινή ζωή των περισσοτέρων Ελλήνων που ήταν λιτοδίαιτοι, η συνηθισμένη τροφή ήταν χορταρικά, ψωμί, τυρί κι ελιές. Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να βάζουν θαλασσινό αλάτι στο ψωμί για νοστιμιά.

Στην μυκηναϊκή εποχή, κάθε σπίτι έφτιαχνε μόνο του το ψωμί που κατανάλωνε και για το λόγο αυτό είχε το χειροκίνητο μύλο του, που μετέτρεπε το στάρι σε αλεύρι.

Στα μεγάλα Διονύσια όσοι έπαιρναν μέρος, πήγαιναν με καλάθια που περιείχαν κρασί, νερό και ψωμί, που χρειαζόταν για την θυσία.

Στο γερμανικό Μουσείο Ψωμιού που λειτουργεί στην πόλη Ουλμ, τα ωραιότερα εκθέματα είναι τέσσερα ελληνικά ειδώλια του 5ου αιώνα π.Χ., προερχόμενα από τη Βοιωτία, με γυναικείες μορφές. Στα ειδώλια εικονίζεται το άλεσμα του σταριού σε γουδί, το πλάσιμο της ζύμης, το ψήσιμο του ψωμιού και οι άρτοι έτοιμοι προς πώληση και βρώση.

Τα είδη του ψωμιού είναι πολλά και ποικίλα, καλύπτοντας ακόμη και τα πιο απαιτητικά γούστα, ενώ διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Μερικά από αυτά είναι:

 Τσιαπάτα
Η τσιαπάτα είναι ιταλικό άσπρο ψωμί φτιαγμένο με σταρένιο αλεύρι και μαγιά και στα ιταλικά σημαίνει «παντόφλα» και αποτελεί το τέλειο ψωμί για σάντουιτς, για να συνοδεύσει τυριά, για σούπες και ζεστά γεύματα, αλά ιταλικά.

Μπαγκέτα
Η μπαγκέτα στα γαλλικά σημαίνει μικρό ραβδί και αποτελεί το τέλειο δείγμα της πραγματικής γαλλικής γεύσης και είναι η βάση για πεντανόστιμα σάντουιτς, ενώ συνοδεύει με τον καλύτερο τρόπο το πρωινό μας με τυρί ή μαρμελάδα.

Ψωμί με ηλιόσπορο
Οι ηλιόσποροι δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση καρυδιού σε αυτό το σταρένιο ψωμί. Αυτό το ψωμί έχει ελαφριά γεύση και ταιριάζει σε όλα τα γεύματα, σαν παραλλαγή του συνηθισμένου σταρένιου ψωμιού.

 Ψωμί βρώμης
Είναι ένα ιδιαίτερα ελαφρύ ψωμί και το κυριότερο πολύ υγιεινό. Η μεγάλη περιεκτικότητα σε φλοιό βρώμης κάνει καλό στα δόντια και στο στομάχι, ενώ είναι ιδανικό και γι αυτούς που κάνουν δίαιτα

Πολύσπορο ψωμί
Είναι ψωμί με ιδιαίτερη διατροφική αξία, ελαφρύ και νόστιμο, σκουρόχρωμο ή ανοιχτόχρωμο, μεγάλης διόγκωσης. Επίσης είναι κατάλληλο για διαβητικούς.

Ψωμί χωρίς γλουτένη
Παρασκευάζεται από αλεύρι χωρίς γλουτένη και καταναλώνεται από άτομα που είναι αλλεργικά στη γλουτένη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο, όπως το συνηθισμένο αλεύρι, όταν προετοιμάζουμε ψωμιά, κέικ κ.α. χωρίς γλουτένη

ψωμί σίκαλης
Εχει μία ιδιάζουσα κάπως ξινή γεύση και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα σάντουιτς, ειδικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες

 ψωμί σίκαλης
Εχει μία ιδιάζουσα κάπως ξινή γεύση και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα σάντουιτς, ειδικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ψωμί βύνης
Είναι ένα σκούρο, υγρό και γλυκό ψωμί, εμπλουτισμένο με απόσταγμα και σιρόπι βύνης. Γενικότερα, είναι ένα νόστιμο ψωμί που συνδυάζεται ωραία με τσάι, με βούτυρο και μαρμελάδα και το σπουδαιότερο, διατηρείται για πολλές ημέρες.

Τορτίγια
Οι τορτίγιες είναι μεξικάνικες ψωμένιες πίτες και παρασκευάζονται από μάσα χαρίνα ή απο πλήρες σταρένιο αλεύρι, δημιουργώντας έτσι διαφορετικά είδη. Οι τορτίγιες από καλαμπόκι τηγανίζονται, γεμίζονται και φτιάχνουν τα γνωστά σε όλους τάκος ή διαφορετικά απλά ξεροτηγανίζονται και φτιάχνουν τις τοστάδες. Τέλος, οι τορτίγιες τυλιγμένες σε ρολό σαν πίτα και γεμιστές, φτιάχνουν τις εντσιλάδες.

Τσαπάτι
Είναι ινδικό ψωμί, χωρίς διογκωτικά και τρώγεται ζεστό με όλα τα ινδικά φαγητά, χρησιμεύοντας σαν πιρούνι.

Κρουασάν
Τα μαλακά αυτά μισοφέγγαρα φτιάχνονται με πλούσια ζύμη από γάλα, αλεύρι και άφθονο βούτυρο και τρώγονται σκέτα με τον καφέ ή ζεστά με βιτάμ και μαρμελάδα.

Μπριός
Είναι πολύ ελαφρά μικρά ψωμάκια με τραγανή χρυσαφένια κόρα. Παρασκευάζονται με ζύμη από γάλα, νερό, αβγά και βιτάμ και είναι ιδιαίτερα εύγευστα

Μάφιν
Μικρά ψωμάκια που χωρίζονται σε γλυκά και αλμυρά, ενώ είναι ιδανικά για πρωινό ή κολατσιό. Τα μάφιν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Αμερική.

Μπέιγκελ
Είναι στρογγυλά μικρά ψωμάκια με τρύπα στη μέση, τα οποία πριν ψηθούν, βράζονται. Είναι ιδανικά με μαρμελάδα, καπνιστό σολομό και κριμ τσιζ

Πανίνο
Πανίνο, στα ιταλικά σημαίνει μικρό ψωμί και τις περισσότερες φορές αποκαλείται με τον πληθυντικό, δηλαδή πανίνι. Ειδικότερα όμως, πανίνο ονομάζεται τo ψημένο σάντουιτς με μικρή φραντζόλα τσιαπάτα.

Πηγές: Βικιπαίδεια, www.mani.org.gr , www.ethnos.gr

Μεταφορά στην κορυφή