Λαχανο κοκκινο
2 κιλα κοκκινο λαχανο
για τη μαριναδα
αλατι
2 κ,σ ζαχαρη
1 λιτρο κοκιννο κρασι
750 μλ μαυροδαυφνη
1 λιρτο χυμο μηλο
1 ξυλακι κανελλα
10 καρφακια γαρυφαλλο
10 σπορακια μπαχαρι
1 φυλλο βαγια
20 σοπρακια μαυρο πιπερι
3 κοματια αστροηδη γλυκανισο
για το μαγηρεμα
40-50 γρ φυτίνη
100 ml λικέρ Creme de Cassis
2 φύλλα δάφνης
5 καρφάκια γαρύφαλλα
5 κόκους μπαχάρι
150 γρ. κόκκινο ζελέ η μαρμέλαδα φραγκοστάφυλα ή βατόμουρα
αλάτι, πιπέρι
2 κρεμμύδια
2 ξυνα μηλα κομμενα σε κομματακια
Κωβουμε το λαχανο στα 4 και κωβουμε το κοτσανι και ολα τα σκλυρα του κοτσανακια απο τα φυλλα
τωρα κωβουμε με το χερι σε κομματακια φυλλο φυλλο ,σε μεγεθος απο ενα νομισμα 2 ευρω
τα βαζουμε σε μια λεκανη με καπακι
ριχνουμε το αλατι ,τα κρασια ,το χυμο, την ζαχρη και τα τρυβουμε ολα μαζι να ζαρωση λιγο το λαχανο
μετα ριχνουμε και τα καρυκευματα ανακατευουμε λιγο βαζουμε στην λεκανη το καπακι της και το βαζουμε στο ψηγειο για 24 ωρες καλυτερα ειναι 6 μερες
μετα βγαζουμε το λαχανο κυταμε να μην εχει τα καρυκευματα ετσι οσω μπορουμε και οσα βλαιπουμε το αφηνουμε να στραγκηση
σε φυτηνη καβουρτνιζουμε το λαχανο ριχνουμε και το κρεμμυδι,αφηνουμε να καβουρτιστουν λιγο,ριχνουμε την μαριναδα μεσα και λιγα μπαχαρικα και ολα τα αλλα υλικα εκτος απο τα μηλα και τη μαρμελαδα! αφηνουμε το φαγητο μας να βραση για 1 ωρα αν χρειαστη προσθετουμε
3/8 λίτρα ζωμό από λαχανικά η κνορ
μετα ριχνουμε τα μηλα και την μαρμελαδα και αφηνουμε να βραση αλλα 20 λεπτα
αν θελουμε δενουμε το φαγητο με μια κ,σ κορν φλαουερ σε λιγο νερο ανακατενο
και αφηνουμε να παρη μια βραση
πολυ καλλο συνοδευτικο στα αγρια κρεατα