Πρόσφατα σχόλια



FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Απ:Περισσεύματα ψωμιού
shubhupatil 8.7.2019 11:08
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Hlianna 25.2.2019 8:35
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Hlianna 25.2.2019 8:11
Απ:Παιχνίδι: Βρες τη λέξη !
Johnnys 23.2.2019 22:50
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Johnnys 23.2.2019 22:21
Απ:Παιχνίδι: Συνέχισε την Παροιμία......
Johnnys 23.2.2019 22:18
Απ:Παιχνίδι: Ναι ή Όχι;
Johnnys 23.2.2019 22:15
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Johnnys 23.2.2019 22:12
Απ:Παιχνίδι: Ερωτήσεις-Απαντήσεις !
Johnnys 23.2.2019 22:10
Απ:Μαγειρεύω....φράσεις!
Johnnys 23.2.2019 22:05
Απ:ψωμί ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και συντηρητικά
Johnnys 23.2.2019 2:06
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Johnnys 22.2.2019 23:47
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Athina P 15.2.2019 10:59
Απ:Κεικ με τυρί μασκαρπόνε
Athina P 15.2.2019 10:52
Απ:Γιορτή !
Athina P 15.2.2019 10:50
Απ:Κάνναβη σε τροφές
Hlianna 2.2.2019 8:25
Απ:Περισσεύματα ψωμιού
Athina P 23.1.2019 9:31
Απ:Περισσεύματα ζυμαρικών
Athina P 23.1.2019 9:28
Απ:Περισσεύματα ψαριού!
Athina P 23.1.2019 9:12
Κάνναβη σε τροφές
Athina P 4.1.2019 18:03
Περισσότερα...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ


Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;

Μεζεδάκια
(1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Μετάβαση στο τέλοςΣελίδα: 1
ΘΕΜΑ: Μεζεδάκια
#5465
Μεζεδάκια 10 Χρόνια, 2 Μήνες πριν  


Σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, από την Τουρκία μέχρι τη Συρία η κατανάλωση του μεζέ – ή μετζέ και μαζά στις αντίστοιχες γλώσσες- αποτελεί τρόπο ζωής του οποίου οι ρίζες χάνονται μέσα στην Iστορία.

Η παράδοση είναι βαθιά ριζωμένη και αποτελεί έκφραση ενός πράγματος που ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στους Έλληνες: της κοινωνικοποίησης (συζήτησης,) έτρωγαν λίγα πιάτα με λιτό, γευστικό φαγητό, ενώ παράλληλα κατανάλωναν κρασί ή άλλο οινοπνευματώδες ποτό και χαίρονταν τη χαλαρωτική και ευεργετική επίδραση της συναναστροφής του άλλου.



Η ίδια η λέξη σημαίνει το "μέσον", με την έννοια ότι οι μεζέδες καταναλώνονταν στα μισά της μέρας ή ανάμεσα στα γεύματα, καθώς ένα τραπέζι με μεζέδες δεν αποτελεί και δεν πρέπει να αποτελεί ποτέ ένα κανονικό γεύμα. Σημαίνει περισσότερο αυτό που γίνεται στο μέσον της ημέρας ή πριν το δείπνο.

Κάτι τέτοιο δε σημαίνει ότι η κατανάλωση του μεζέ δεν έχει το δικό της σύνολο από κανόνες. Κατά πρώτον, αφού πρόκειται για ένα ελαφρύ φαγητό σε μικρή ποσότητα που συνοδεύεται από οινοπνευματώδες ποτό, το είδος του ποτού υπαγορεύει και το είδος των εδεσμάτων που θα καταναλωθούν. Υπάρχουν μεζέδες που συνοδεύουν το κρασί και μεζέδες που συνοδεύουν το ούζο. Όσοι πρόκειται να συνοδέψουν την κατανάλωση κρασιού έχουν συνήθως πιο ήπια γεύση. Οι περισσότεροι Έλληνες, ωστόσο, προτιμούν το ούζο (ή οινοπνευματώδη ποτά που θυμίζουν την ιταλική γκράπα, όπως το τσίπουρο, η ρακί και η τσικουδιά) με τους μεζέδες τους και δεν είναι τυχαίο ότι η ποικιλία από ουζομεζέδες είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν για του μεζέδες του κρασιού. Οι ουζομεζέδες είναι συνήθως πικάντικοι, καθώς το έδεσμα πρέπει να είναι σε θέση να αντισταθμίσει τη μεγάλη περιεκτικότητα των ποτών σε οινόπνευμα ή την έντονη γεύση τους.

Η κατανάλωση μεζέδων μοιάζει με παιχνίδι. Αντικειμενικός σκοπός είναι να αυξήσουν την όρεξη, όχι να την κορέσουν. Το θέμα είναι να χαϊδέψουν τον ουρανίσκο πριν από το κύριο γεύμα της μέρας. Το πλήθος από διαφορετικά εδέσματα που σερβίρονται όλα μαζί ως μεζέδες, πρέπει, ως εκ τούτου, να αποτελείται από ποικιλία υφής, θερμοκρασίας και γεύσεων. Υπάρχουν μικρά κομμάτια από φαγώσιμα που πιάνονται με το χέρι, όπως τριγωνικά τυροπιτάκια και μικροί κεφτέδες που μπορεί κανείς να τα απολαύσει ως μικρά εδέσματα. Από τα θαλασσινά φτιάχνεται επίσης ένα τεράστιο πλήθος μεζέδων γιατί στους Έλληνες αρέσουν τα πικάντικα μύδια με τυροκαυτερή ή τα βαριά τηγανισμένα καλαμαράκια και οι ψητές γαρίδες που καταναλώνονται με ένα ποτήρι από θολό σαν γάλα ούζο που έχει γεύση από γλυκάνισο και αποτελεί το εθνικό τους ποτό.

mezekliki.gr
Hlianna (Διαχειριστής)
Administrator
Δημοσιεύσεις: 17802
graph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Αθήνα
Τελευταία διόρθωση: 27/06/2009 22:33 από Hlianna.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
#7482
Απ:Μεζεδάκια 10 Χρόνια πριν  


Οι μεζέδες είναι συνηθισμένοι, εκτός απο την Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπως: η Τουρκία, η Συρία, ο Λίβανος και το Ιράν.

Στην Ελλάδα συνοδεύουν συνήθως το ούζο, το τσίπουρο, το κρασί, τη ρετσίνα αλλά και τη μπύρα. Χαρακτηριστικοί μεζέδες της ελληνικής κουζίνας είναι τα αλίπαστα, οι ελιές, διάφορες σαλάτες όπως το τζατζίκι, η τυροσαλάτα και η ταραμοσαλάτα, το χταπόδι, το σαγανάκι, ο παστουρμάς, τα φασόλια, οι σαρδέλλες κ.ά. Είναι συνήθως αλμυροί, για να ενθαρρύνεται η κατανάλωση περισσότερου ποτού.



Οι μεζέδες αναφέρονται και με ονόματα όπως μεζεδάκια, μεζεκλίκια, και κάποιες φορές μπινελίκια.

Μεζέδες σερβίρονται σε πολλά ελληνικά και μεσογειακά εστιατόρια, αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν και σε εστιατόρια που ονομάζονται γενικά μεζεδοπωλεία, αλλά και εξειδικευμένα μαγαζιά όπως ουζερί (για ούζο) και τσιπουράδικα (για τσίπουρο).



Το σερβίρισμα του μεζέ γίνεται συνήθως σε μικρό πιάτο, γιατί δεν είναι για "χόρταση", αλλά για συνοδεία του ποτού, ώστε να μην το πιεί κανείς "ξεροσφύρι". Η οδοντογλυφίδα είναι μια συνήθης επιλογή για να διευκολύνει το πιάσιμο του μεζέ, αν και τα μικρά πηρούνια είναι επίσης αποδεκτά. Το συνοδευτικό ψωμί είναι απαραίτητο.

Σε περίπτωση που πολλοί μεζέδες σερβίρονται σε ένα πιάτο, το πιάτο αυτό ονομάζεται «ποικιλία».
βικιπαίδεια
Hlianna (Διαχειριστής)
Administrator
Δημοσιεύσεις: 17802
graph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Αθήνα
Τελευταία διόρθωση: 26/08/2009 12:44 από Hlianna.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
#8001
Απ:Μεζεδάκια 10 Χρόνια πριν  
Μπρουσκέτα Bruschetta

Με μια πιατέλα μπρουσκέτα και λευκό παγωμένο κρασί νομίζω ότι το μαγείρεμα είναι περιττό.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι φέτες από χθεσινό ψωμί ψημένες στην τοστιέρα ή στο μπάρμπεκιου. Στη συνέχεια απαραίτητα τρίβουμε τις κόρες με ωμό σκόρδο. Η μπρουσκέτα (ένα είδος) γίνεται ως εξής:
Σ' ένα μπολ ανακατεύω 2-3 ντομάτες που έχω κόψει σε μικρά κομματάκια, ελάχιστο αλάτι, φύλλα από φρέσκο βασιλικό Ραντίζω με ελαιόλαδο το ψημένο ψωμί για να το ρουφήξει και από πάνω μ' ένα κουτάλι βάζω τα υλικά μου και σερβίρω. Πραγματικά απολαυστική γεύση φτάνει να μην ξεχάσετε το σκόρδο.

Από κει και πέρα αφήστε τη φαντασία σας να δημιουργήσει παραλλαγές και βάλτε αν θέλετε κάπαρη, ελιές, βραστές γαρίδες, καλαμάρι κλπ. Νομίζω ότι μια πιατέλα με φρέσκα μπρουσκέτα και ένα καλό ζυμαρικό μπορεί να σας βγάλει ασπροπρόσωπους και στο πιο απαιτητικό τραπέζι..

Hlianna (Διαχειριστής)
Administrator
Δημοσιεύσεις: 17802
graph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Αθήνα
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
#8055
Απ:Μεζεδάκια 10 Χρόνια πριν  
Η Αλεξάντρα έφτιαξε τις μπρουσκέτες αυτές!!!!

Hlianna (Διαχειριστής)
Administrator
Δημοσιεύσεις: 17802
graph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Αθήνα
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
#8058
Απ:Μεζεδάκια 10 Χρόνια πριν  
Ηλιάννα μου να πω σε όλους να τις δοκιμάσουν.
Εμένα μου τις ζητάνε και για το αυριανό τραπέζι:laugh:
Αλεξάνδρα (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 227
graphgraph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
#8082
Απ:Μεζεδάκια 10 Χρόνια πριν  
Και εγώ πολύ συχνά τις φτιάχνω και κυρίως όταν έχω μπαγιάτικο ψωμί... γίνονται ανάρπαστες. Αλλά αφού είναι πανεύκολες και νόστιμες...λέω να τις βάλω σε συνταγή με τη δική σου φωτό!!!Θα λύσει τα χέρια πολλών.
Hlianna (Διαχειριστής)
Administrator
Δημοσιεύσεις: 17802
graph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Αθήνα
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
Μετάβαση στην αρχήΣελίδα: 1
Συντονιστές: Margo  Bianka 
Μεταφορά στην κορυφή