Πρόσφατα σχόλια



ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ



Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;

Μυστικά και ψέματα για τα τηγανητά ψαράκια.
(1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Μετάβαση στο τέλοςΣελίδα: 1
ΘΕΜΑ: Μυστικά και ψέματα για τα τηγανητά ψαράκια.
#38692
Μυστικά και ψέματα για τα τηγανητά ψαράκια. 10 Χρόνια, 1 Μήνας πριν  
Mη µου πείτε πως δεν είναι καλοκαιρινό, θερινότατο, ένα
τσίπουρο, ένα ουζάκι, µια ρετσίνα (ναι, ρετσίνα, που κόντεψε
να ξεχαστεί για 10 - 15 χρόνια, αλλά επανέρχεται δριµύτερη)
ή µια κρύα -κρύα, όχι παγωµένη- µπίρα κι ένα πιάτο
τηγανητά ψαράκια;
Αθερίνα, γαύρος, µαρίδα αλλά και κουτσοµούρες,
µπαρµπουνάκια, γόπες, ακόµη και µικρές σαρδέλες ή ό,τι
άλλο θέλετε, µε ένα ποτό, µια σαλάτα, λίγο τυρί, ζυµωτό
ψωµί και τη θάλασσα ώς τον ορίζοντα...
Ασχολούµαι σήµερα µε µαρίδα, γαύρο και αθερίνα, λόγω
του ότι πρόκειται για ψάρια ψιλά, µικρά και τραγανά µε
πολλές δυνατότητες από γευστικής σκοπιάς. Η επιτυχία τους
δεν εξαρτάται µόνο από το καλό αλεύρωµα και τη σωστή θερµοκρασία. Σχετικά µε το δεύτερο, πάντως,
το κόλπο µε το κοµµάτι ψωµιού στο λάδι είναι γνωστό: αν ξεπηδούν µικρές φυσαλίδες από το
καταδυθέν ψωµάκι, τότε το λάδι θέλει λίγη θερµότητα ακόµη· αν σκουρύνει απότοµα, τότε το λάδι
παραείναι ζεστό. Η σωστή θεµοκρασία είναι γύρω στους 180° C.
Για το αλεύρωµα θα παραφράσω την περίφηµη ατάκα του ελληνικού κινηµατογράφου: «αλεύρωµα από
αλεύρι»; Γιατί το αλεύρωµα µπορεί να γίνει µε καλαµποκάλευρο -για πιο τραγανό αποτέλεσµα- νισεστέ,
αλεύρι ανάµεικτο µε αρωµατικά (σκόνη γλυκάνισου ή µάραθου, πάπρικα κ.λπ.) µε ή χωρίς αλάτι και
πιπέρι, τριµµένο ψωµί, τελείως ξερό. Ο χυλός µε µπίρα ή σόδα είναι και αυτός µια λύση -αυτό, δηλαδή,
που οι νεόκοποι θαυµαστές της ιαπωνικής κουζίνας ονοµάζουν «τεµπούρα» και θεωρούν ιαπωνική
ανακάλυψη, χωρίς να γνωρίζουν, οι δυστυχείς, πως στην πραγµατικότητα είναι πορτογαλική και εισήχθη
στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου από τους Πορτογάλους ιησουήτες µοναχούς.
Τέλος, µια συνοδευτική σάλτσα µπορεί να απογειώσει τα τηγανητά ψαράκια: λαδόξιδο µε
πολτοποιηµένο βολβό µάραθου, άνηθο ή άλλα αρωµατικά.

Λαδόξιδο φρέσκιας ντοµάτας
Υλικά:
• 1 µικρή ντοµάτα
• 3 κτσ ελαιόλαδο
• 2 κτσ ξίδι από λευκό κρασί
• αλάτι λευκό πιπέρι ή 1 πρέζα τσίλι
• 1/2 κτγ πάπρικα

∆ιαδικασία:
Αφαιρούµε την πέτσα και τα σπόρια της ντοµάτας πριν τη βάλουµε µε τα άλλα υλικά στον πολτοποιητή.
Εναλλακτικά, την τρίβουµε, τη σουρώνουµε και χτυπάµε όλα τα υλικά µαζί, βάζοντας το λάδι τελευταίο.
Μπορούµε, επίσης, να πολτοποιήσουµε µαζί λίγο κρεµµύδι ή σκόρδο.


Aπό τον Αλέξανδρο Γιώτη
Hlianna (Διαχειριστής)
Administrator
Δημοσιεύσεις: 17802
graph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Αθήνα
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
Μετάβαση στην αρχήΣελίδα: 1
Συντονιστές: Margo  Bianka 
Μεταφορά στην κορυφή