Καθαρίζουμε τα δαμάσκηνα από το φλούδι τους και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους . Τα κόβουμε σε 3-4 κομμάτια το καθένα. Τα μετράμε και τα βάζουμε στη φωτιά με το νερό και τα σιγοβάζουμε για 25 λεπτά μέχρι μαλακώσουν
Προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε για να διαλυθεί καλά.
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι για να μην κολλήσει ή μαρμελάδα.
.Αν σχηματιστεί αφρός , ξαφρίζουμε. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι, μία βανίλια άρωμα και χυμό μισού λεμονιού και δένουμε την μαρμελάδα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Για να δούμε άν έδεσε η μαρμελάδα, ανασηκώνουμε το ξύλινο κουτάλι, που την ανακατέψαμε ,σε οριζόντια θέση και αν τρέχει σε συνεχή ροή ,θέλει και άλλο δέσιμο. Αν τρέχει σε διακεκομμένη ροή τότε έδεσε η μαρμελάδα. Μπορούμε να πολτοποιήσουμε τα φρούτα αν θέλουμε.Εγώ τα κόβω κομματάκια.
Επίσης αν θέλουμε πιό ξυνή βάζουμε χυμό ολόκληρου λεμονιού!