Κοτόπουλο μιλανέζα

recipe image
Προστέθηκε από bhsaria58, Τρίτη, 26 Οκτώβριος 2010 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 3 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Ένα εύκολο φαγάκι, διαιτητικό αν το θελήσουμε και επιδέχεται παραλλαγές στο σερβίρισμά του, αν το επιθυμούμε

Συστατικά
Στα γρήγορα
Κυρίως Πιάτα
Άλλες κατηγορίες
Σερβίρει
6 άτομα
  • 1,5 κιλό κοτόπουλο
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 καρότα ολόκληρα
  • 2 κλωναράκια σέλινο
  • αλάτι-μερικούς κόκκους πιπέρι
  • 2 κούπες ρύζι (για πιλάφι)
  • 2 κ.σ. βούτυρο ή λάδι
  • ½ κούπα κρασί  λευκό
  • 4 κούπες ζωμό κοτόπουλου

      Για τη σάλτσα:

  • 4 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • 1 φλιτζ. γάλα εβαπορέ ζεστό
  • 2 φλιτζ. ζωμό από το κοτόπουλο
  • ελάχιστο μοσχοκάρυδο
  • 1 φλιτζ. τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα
  • αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Οδηγίες
  1. Βάζουμε  με  νερό να βράσει το κοτόπουλο (ολόκληρο ή κομμάτια). Όταν φτάσει  σε βρασμό το νερό, ρίχνουμε το κρεμμύδι ολόκληρο, το σέλινο ,τα καρότα ολόκληρα, μια φέτα λεμόνι(προαιρετικά), αλάτι, πιπέρι.
  2. Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το ζωμό και το αφήνουμε να κρυώσει και να το μαδήσουμε το ψαχνό σε μικρές μπουκιές .
  3. Σουρώνουμε το ζωμό, πετάμε το κρεμμύδι, λεμόνι, πιπέρια και κρατάμε μόνο τα καρότα.  Τέλος αφαιρούμαι  το λίπος που επιπλέει.
  4. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε  το λάδι ή βούτυρο και σοτάρουμε το ρύζι μέχρι να γίνει διάφανο, σβήνουμε με το λευκό κρασί, προσθέτουμε  4 κούπες ζωμό κοτόπουλου χαμηλώνουμε  τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει, αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό ζεστό μέχρι να ψηθεί το ρύζι όπως το επιθυμούμε. Σκεπάζετε με πετσέτα για να τραβήξει τους ατμούς του.
  5. Ετοιμάζω την σάλτσα ,σοτάροντας το αλεύρι με το βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς να ψηθεί αλλά να μην πάρει  χρώμα το αλεύρι.
  6. Προσθέτω λίγο λίγο το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Μόλις πήξει, ρίχνουμε λίγο λίγο τον ζωμό και ανακατεύουμε ώσπου να δέσει καλά, σαν αραιή μαγιονέζα.
  7. Στο τέλος βάζουμε το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί, χωρίς να σταματάμε το ανακάτεμα.
  8. Συναρμολογώ το πιάτο Σε μια βαθειά φόρμα με τρύπα στη μέση, βάζω σε στρώσεις τα υλικά μου, δηλ : μια στρώση ρύζι, μια στρώση μπουκιές κοτόπουλου, ρύζι, κοτόπουλο, ρύζι.
  9. Αναποδογυρίζω σε βαθειά πιατέλα, περιχύνω το φαγητό με την σάλτσα, γαρνίρω με τα καρότα που είχαμε φυλάξει (κομμένα σε κομμάτια), πασπαλίζω με τριμμένη παρμεζάνα.
Λίγα μυστικά ακόμα

Την τελευταία φορά που το μαγείρεψα ,έκανα σάλτσα άσπρη με μανιτάρια .Δηλ.δεν έβαλα μοσχοκάρυδο αλλά αφού σοτάρισα με το βούτυρο τα μανιτάρια ,έσβησα με ένα σφηνάκι κονιάκ και πρόσθεσα σκόνη κρεμμυδιού και σκόρδου μαζί με το ζωμό. Τέλος αφού μαλάκωσαν τα μανιτάρια  πρόσθεσα το εβαπορέ με λίγο κορνφλάου για να πήξει η σάλτσα. Έγινε απίθανο!!!!

Η φωτογραφία από την Ειρήνη!