Ψωμί του τοστ για σάντουιτς

recipe image
Προστέθηκε από Bianka, Τετάρτη, 16 Μάρτιος 2011 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 3 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή Είναι αφράτο, είναι και πεντανόστιμο. Ψωμί για το πρωινό μας, τα σάντουιτς και για κάθε χρήση!!!
Συστατικά
  • 480 γρ αλεύρι σίτου
  • 125 ml γάλα πλήρες
  • 125 ml νερού,
  • 55 γρ λιωμένο βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 πακέτο ξηρή μαγιά ή 21 γρ νωπής
Οδηγίες

  1. Βάλτε το αλεύρι σε ένα μπολ. Θερμαίνουμε τό νερό. Αυτό το ζεστό νερό ρίχνουμε στο γάλα.  Βάζουμε τή ξηρή μαγιά σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε με μερικές κουταλιές σούπας  από τό μείγμα νερού και γάλακτος, και αφήστε γιά λίγο στή άκρη.
  2.    Εάν χρησιμοποιείτε νωπή μαγιά, ανακατέψτε με μερικές κουταλιές σούπας  από τό μείγμα νερού και γάλακτος καί  αφήνετε για λίγο.
  3. Βάζουμε τό αλεύρι σέ λεκάνη τού μίξερ. Στη συνέχεια θα κάνουμε στη μέση του αλευριού  μια λακούβα και θά ρίξουμε μέσα τό μείγμα τής μαγιάς λίγη από τή ζάχαρη και ανακατεύετε με το χέρι και λίγο από το αλεύρι. Σκεπάζουμε μέ λίγο αλεύρι.
  4. Λιώστε το βούτυρο για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων. Ρίχνουμε καί τήν  υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι στο αλεύρι. Ρίχνουμε τό βούτυρο και  τό υπόλοιπο μείγμα νερού και γάλακτος και τα ζυμώνουμε για 6-8 λεπτά μέχρι νά έχουμε μια ελαστική ζύμη, η οποία ξεκολλά εύκολα από τά τοιχώματα  τής λεκανης .
  5. Ανάλογα με το αλεύρι που έχετε, να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό. Βάλτε τήν ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένο μπολ και σκεπάστε. Το αφήνει σε ζεστό μέρος για περίπου 60 λεπτά  μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
  6.  Στη συνέχεια, να επαναφέρουμε σέ  αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Ζυμώστε γιά λίγο. Κάνετε το ζυμάρι σε σχήμα οβάλ και το βάζουμε  σε μια ελαφρά αλευρωμένη φόρμα  23 × 12 cm .  Αφήνουμε γιά 60 λεπτά να φουσκώσει πάλι
  7. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε το τοστ για 35 λεπτά.
  8. Όταν το βγαλουμε απο τον φούρνο, το βγάζουμε αμέσως απο την φόρμα