Καρυδόπιτα με καραμέλα

recipe image
Προστέθηκε από vasiliki ver, Τετάρτη, 30 Μάρτιος 2011 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 2 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Μια καρυδόπιτα καραμελωμένη !!!

Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες
Σερβίρει
12 άτομα
  • 1φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
  • 1φλ. ζάχαρη(αν θέλουμε καστανή),
  • 1φλ. αλεσμένη καρυδόψυχα,+1 1/2 φλ. χοντροκομμένα καρύδια,
  • 1φλ. σιμιγδάλι ψιλό,
  • 5 αυγά,
  • 3 κ.γλ. στιγμιαίος καφές,
  • 1κ.γλ. μπέικιν πάουντερ,
  • 1/2 φλ. του καφέ κονιάκ ή ρούμι,
  • 1 κ.γλ. κανελογαρύφαλλο,
  • 1/2 φλ. λάδι,
  • 1 λεμόνι το ξύσμα του.

Σιρόπι:

  • 1φλ. ζάχαρη,
  • 1φλ. νερό,
  • χυμό από 1/2 λεμόνι.

Καραμέλα:

  • 1 1/2 φλ. ζάχαρη,
  • 1 κ.σ. νερό
Οδηγίες
  1. Για την καρυδόπιτα: Σε μπολ αναμιγνύουμε τα χοντροκομμένα καρύδια μαζί με τα αλεσμένα, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, μπέικιν και κανελογαρύφαλλα.
  2. Στο μίξερ χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά 1-1 και χτυπάμε καλά 15'.
  3. Διαλύουμε τον καφέ στο κονιάκ ή στο ρούμι και τον ρίχνουμε στη ζάχαρη-λάδι. Ενώνουμε τα δυο μείγματα, καρύδια και ζάχαρη-λάδι, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν.
  4. Ρίχνουμε σε λαδωμένη και πασπαλισμένη με φρυγανιά τριμμένη φόρμα ή ταψί το μίγμα ,ψήνουμε 45 λεπτά περίπου, αντιστάσεις στους 190β.
  5. Το σιρόπι: Ετοιμάζουμε ένα ελαφρύ σιρόπι βράζοντας 5 λεπτά τα υλικά, αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις βγάλουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο την σιροπιάζουμε και αφήνουμε να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
  6. Καραμέλα: Βάζουμε τη ζάχαρη με το νεράκι σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει το χρώμα της καραμέλας.
  7. Ρίχνουμε την καραμέλα στη ζεστή καρυδόπιτα και χαράζουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια.
  8. Γαρνίρουμε με τριμμένη καρυδόψυχα.
Λίγα μυστικά ακόμα