Ψωμί με άγρια μαγιά ή άγριο προζύμι

recipe image
Προστέθηκε από Bianka, Κυριακή, 01 Μάιος 2011 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 3 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Έκανα αγρια μαγιά η το γνωστο αγριο προζυμι. Αυτη η τεχνικη ειναι πολυ παλια απο τις γιαγιαδες μας.  Μπορει  νά γίνει από φρεσκα  φρουτα, δηλ. μήλα,  πορτοκαλια καθαρισμενα ,βερίκοκα, εσπεριδοειδή, φρέσκο δυόσμο  και με ολα τα γερα φρουτα, αρκει να ειναι καθαρα και οχι ραντισμενα με θειάφι.

Συστατικά
Στα γρήγορα
Άλλες κατηγορίες
  • 500 ml μεταλλικό νερό  εμφιαλωμένο οχι απο την βρυση, γιατι τωρα βαζουν χλωρια.Αν εχετε πηγη κοντα σας να παρετε απο εκει,
  • 4 κουταλιές της σούπας γεμάτες σταφίδες χωρις να ειναι ραντισμενες με  θειάφι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι (ή 1 κουταλάκι του γλυκού ακατέργαστη μαύρη ζάχαρη).
Οδηγίες



  1. Χρησιμοποιώ  ένα  βάζο από τουρσί πάνω κάτω 700 ml.Γυαλί και  καπάκι πρέπει να είναι πολύ καθαρά πριν ξεκινήσουμε ολη αυτη  την διαδικασια
  2. Αδιάζουμε  τό νερό μέσα στό βάζο,τήν  σταφίδα και το μέλι ή 1 κουταλάκι του γλυκού ακατέργαστη μαύρη ζάχαρη καί τό βιδώνουμε χαλαρά.Αυτή ήταν όλη τη δουλειά.
  3. Τώρα αφήστε το μόνο 3 - 5 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου, αν εχετε καλοριφερ αναμενο βαλτετο επανω. Μην ανακαινείτε, απλά δεν κάνουμε  τίποτα, το αφηνουμε στην ησυχια του.
  4. Μετά από περίπου 2 ημέρες  πιθανότητα ακόμα και μετά από μια  ημέρα  θα δείτε στην επιφάνεια στίς σταφιδες τις πρώτες μικρές φυσαλίδες. Αυτό είναι καλό,η Μαγια έχει αρχίσε νά πεταει  φουσκάλες
  5. Μετά από 3 ημέρες θα δούμε πιο καθαρά φυσαλίδες, το νερό έχει αλλάξει χρώμα  λίγο. Μετά από 4 ημέρες μπορείτε να δείτε, σχεδόν όλες οι σταφίδες θά εχουν ανέβη στή επιφάνεια και θα ειναι σαν ενα συννεφακι. Η Μαγία είναι έτοιμη μπορεί νά  μυρίζει σαν αλκοολούχα,  δεν μας πειραζει αυτο!!
  6. Τωρα Θα πρέπει να βάλετε πλέον το βάζο στο ψυγείο η σταφίδα μένει  μέσα και τώρα έχετε  ανά πάσα στιγμή, σπιτική  μαγιά για το ψήσιμο του ψωμιού.
  7. Αυτή κρατά στο ψυγείο τουλάχιστον 2 μήνες, συνήθως χρειάζόμαστε απο   100 ml εως 200  μλ γιά ενα ψωμι και για 500-600  γρ αλεύρι.
  8. Αν μας τελειωνει, κάνουμε το εξής:  Βγαζουμε το γυαλί από το ψυγείο και αφήστε για μία ώρα για να φθάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Στραγγιζουμε 100 γρ απο το νερο που εχει περισσεψει  σε ενα μπουκαλακι , τις σταφιδες τις κραταμε για ενα σταφιδοψωμο, στο ιδιο βαζο βαζουμε παλι 4 κ σουπας γεματες σταφιδες, 1 κ,γ μελι και 500 μλ νερο εμφιαλωμένο και αφηνουμε παλι 5 μερες να φουσκωσει
  9. Τωρα μπορουμε να κανουμε  το ψωμι μας.Αποβραδις κανουμε το προζυμι.  Κανουμε το προζυμι με 100 μλ νερό από τήν μαγιά που φτιαξαμε, 100 γρ αλευρι για ολες τις χρήσεις , για τσουρεκια, 50 μλ νερό. Τα ανακτευουμε μέ ένα πιρουνι.Τά σκεπάζουμε μέ  τήν μεμβράνη και αφήνουμε νά φουσκώσει  καί να βγάλη φουσκάλες 24  ωρες .
  10. Προσθέτουμε 120 ΜΛ νερό,300 γρ αλευρι,τα ανακατευουμε καλα , αυτη η ζυμη ειναι πολυ μαλακη σχεδον νερουλη.Τα αφηνουμε σε ζεστο μερος καλυτερα  μεσα στον φουρνο  με αναμενο το φωτακι του μονο στους 26-28 βαθμους  ειναι αυτο περιπου, αφηνουμε 4-5 ωρες να φουσκωσει.
  11. Μετα προσθετουμε 300 γρ αλευρι, 100-120 μλ νερο ζεστο, 8 γρ αλατι. Τά ανακατεβουμε  για 10 λεπτα σε μιξερ
  12. Αλειφουμε μια λεκανη με λιγο λαδι και βαζουμε την ζυμη μεσα. Αφηνουμε σε ζεστο μερος για 1 ωρα να φουσκωσει.
  13. Ανοιγουμε την ζυμη μας σε ενα μικρο φυλλο και το διπλωνουμε σαν πακετο και το αφηνουμε παλι για 30 λεπτα να ησυχασει  και ξανα ενα ελαφρο δυπλωμα οπως και πριν,  και παλι 30  λεπτα να ησυχασει. Αυτο το κανουμε σχεδον 3 φορες.
  14. Μετα το κανουμε σε ενα καρβελακι, τό βάζουμε με την διπλωμενη μερια σέ μια φορμα, τό σκεπαζουμε με πετσετα και απο πανω μια λεκανη. Αυτο το κανουμε για να μην μας ξεραθει  η επιφανεια απο την ζυμη μας και αφηνουμε  να φουσκωσει  σε ζεστο μερος παλι στους 26  βαθμους  για 3 ωρες περιπου,
  15. Αναβουμε τον φουρνο στους 230 βαθμους. Ραντιζουμε τό καρβελακι με νερο,Και ψηνουμε για 30 λεπτα . Μετα κατεβαζουμε την θερμοκρασια στους 190 βαθμους και ψηνουμε για αλλα 30 λεπτα  ή το ψηνουμε οπως στη συνταγη  το Ψωμι της  τεμπελας , σε γαστρα.
Λίγα μυστικά ακόμα