Τσουρέκι στη φόρμα

recipe image
Προστέθηκε από Bianka, Πέμπτη, 15 Δεκέμβριος 2011 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 3 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Πλούσιο και αφράτο το τσουρέκι μας!

Συστατικά
  • 1 κιλο αλεύρι για τσουρεκια
  • 42 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1|2 λίτρου ζεστό γάλα εως 35 βαθμους περιπου
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 1 βανίλια
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • σταφίδες αν θελουμε
  • 1 κρόκο για το άλειμμα
  • φιλε αμυγδαλα
Οδηγίες
  1. Βαζουμε το αλευρι στον κουβα του μιξερ, κανουμε μια λακουβιτσα.  Ανακατεύουμε την μαγιά με 1 κ,σ.  από τη ζαχαρη.  Ριχνουμε την αραιωμενη μαγια μεσα στην λακουβιτσα στο αλευρι, ριχνουμε λιγο απο το γαλα και ανακατευουμε να γινει  ενας χυλος. Το σκεπαζουμε με λιγο αλευρι το αφηνουμε ετσι για 5 λεπτα.
  2. Με ενα πιρουνι χτυπαμε λιγο τα αυγα.  Ριχνουμε μεσα στο ζεστο γαλα το βουτυρο να διαλυθεί και αυτό. Προσθέτουμε τωρα το ζεστό βουτυρογαλο στον κουβα με το αλευρι και την μαγια και ολα τα υλικα εκτος απο τις σταφιδες και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί στην λεκάνη του μίξερ με τον γάντζο
  3. Τωρα, αν θελουμε, ριχνουμε μεσα τις σταφιδες αλλα οχι αλλο ζυμωμα για να μην λιωσουν οι σταφιδες, απλα μονο με τις παλαμες μας το σπρωχνουμε λιγο για να ενωθουν και αυτές.
  4. Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά, εγω το βαζω στον φουρνο μου στους 50 βαθμους σκεπασμενο με μια σακουλα για να μεινει υγρο το ζυμαρι και να μην ξεραθει.
  5. Μετα πασπαλιζω λιγο αλευρι στον παγκο εργασιας και μοιράζω το ζυμαρι σε 3 μέρη.
  6. Ανοιγω 3 κορδονια και κοιταω να ειναι λιγο αλευρωμενα τα στριφογυρναω λιγο, διπλωνω και βαζω ενα ενα διπλα στο αλλο μεσα σε μια 30 ποντους στενομακρη βαθια φορμα ντυμενη με λαδοκολα.
  7. Αλείφω με τον κροκο αυγου και πασπαλιζω με τα αμυγδαλα.  Αφηνω παλι σε ζεστο μερος σκεπασμενο με μια πατσετα για 25 λεπτα να φουσκωσει.
  8. Στο διαστημα αυτό, αναβω τον φουρνο στους 180 βαθμους αν εχτε με αερα στους 160 βαθμους. Το ψήνω περίπου 45΄
  9. Αν δεν έχουμε μεγάλη βαθιά φόρμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 κανονικές φόρμες του κέικ.




Λίγα μυστικά ακόμα