Πράσα ογκρατέν

recipe image
Προστέθηκε από tzeni.masterchef, Δευτέρα, 16 Ιανουάριος 2012 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 2 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Πράσα με διάφορα τυριά και μια βελούδινη μπεσαμέλ , δημιουργούν ένα πολύ νόστιμο πιάτο!

Συστατικά
Στα γρήγορα
Ορεκτικά
Κυρίως Πιάτα
Άλλες κατηγορίες
  • 2 κιλά τρυφερά πράσα .
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδελίτσες.
  • Μισό ματσάκι άνηθο.
  • 3 αυγά.
  • 1 κούπα τυρί ρεγκάτο τριμμένο.
  • 1/2 κούπα παρμεζάνα ,η κάποιο κεφαλοτύρι πικάντικο.
  • Πιπέρι , Αλάτι.
  • 5 κουταλιές λάδι.
  • 1/2 κούπα φρυγανιά τριμμένη.
  • 2 κουταλιές σιμιγδάλι.

Για την κρέμα.

  • 3 κουταλιές βούτυρο φυτίνη με ελαιόλαδο.
  • 5 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο.
  • Λίγο μοσχοκάρυδο, Αλάτι.
  • 2 αυγά.
  • 1 κούπα ρεγκάτο τριμμένο.
  • Λίγο τριμμένο τυρί για πασπάλισμα.
Οδηγίες
  1. Ζεσταίνουμε καλά το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε γρήγορα να διαλυθεί το αλεύρι,και ρίχνουμε το γάλα ζεστό, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα των αυγών, μέχρι να πήξει η κρέμα και να γίνει βελούδινη.Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι,μοσχοκάρυδο.
  2. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ,ρίχνουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το τυρί και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κρέμα με μια μεμβράνη, για να μην κάνει κρούστα.
  3. Πλένουμε και κόβουμε τα πράσα σε μέτρια κομμάτια.Τα βράζουμε με μισό ποτήρι νερό για 2-3 λεπτά. Όταν πιούν το νερό, ρίχνουμε το λάδι και τα σοτάρουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά, μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι,και τον άνηθο ψιλοκομμένο.Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  4. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι σαν βροχή,τ αυγά ελαφρά χτυπημένα , και τα τυριά τριμμένα και ανακατεύουμε.
  5. Λαδώνουμε ένα μέτριο πυρέξ , και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Στρώνουμε το μείγμα με προσοχή, χωρίς να το πατάμε, και να το ανακατεύουμε . Βάζουμε την κρέμα, την στρώνουμε καλά με μια σπάτουλα, και την πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.
  6. Βάζουμε το φαγητό στο φούρνο και ψήνουμε για 45 λεπτά στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις.
Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλουμε να κάνουμε το φαγητό πιο πικάντικο, μπορούμε να προσθέσουμε ζαμπόν,η κιμά μαγειρεμένο, που μας έχει περισσέψει.