Μαρουλοντολμάδες

recipe image
Προστέθηκε από tzeni.masterchef, Παρασκευή, 27 Ιανουάριος 2012 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 4 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Αγαπημένο και πολύ νόστιμο φαγητό!

Συστατικά
Στα γρήγορα
Κυρίως Πιάτα
Άλλες κατηγορίες
  •     1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος .( προτιμότερο ανάμεικτος με λίγο αρνίσιο)
  •     4 μαρούλια .
  •     2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα.
  •     2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα.
  •     Άνηθο ψιλοκομμένο .
  •     Μαϊντανό ψιλοκομμένο.
  •     1 ποτηράκι κρασιού λάδι.
  •     1/2 κούπα ρύζι γλασσέ η καρολίνα.
  •     Πιπέρι,    Αλάτι.
  •     1 λίτρο ζωμό κρέατος η 1 κύβο σπιτικό σε ένα λίτρο βραστό νερό.
  •     1 κουταλιά βούτυρο.
  •     Στην μύτη του κουταλιού του γλυκού πελτέ ντομάτας.

    Για το αυγολέμονο.

  •     2 αυγά
  •     2 λεμόνια
  •     1 κουταλιά σούπας κορν-φλαουρ.
Οδηγίες
  1.  Καθαρίζουμε τα μαρούλια και κρατάμε τα μεγάλα γερά και τρυφερά φύλλα.  Πλένουμε πολύ καλά τα φύλλα, κόβουμε τα χοντρά κοτσάνια  και τα βουτάμε λίγα-λίγα για ελάχιστα λεπτά σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, να ζεματιστούν.  Τα βγάζουμε με προσοχή και τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος να στραγγίσουν.
  2. Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ και προσθέτουμε το 1/2 ποτηράκι λάδι, τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, άνηθο ,μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι,και το ρύζι πλυμένο.
  3. Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα που πρέπει να είναι αφράτο. Αν δεν είναι ,προσθέτουμε λίγο νερό. Το αφήνουμε για τουλάχιστον μισή ώρα στο ψυγείο σκεπασμένο.
  4. Στρώνουμε τα φύλλα ένα-ένα και βάζουμε λίγο από το μείγμα του κιμά. Τυλίγουμε προσεχτικά  και στρώνουμε τους ντολμάδες σε σειρές σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
  5. Ρίχνουμε τον καυτό ζωμό κρέατος, αφού πρώτα τους έχουμε καλύψει με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν στο βράσιμο.    Προσθέτουμε το βούτυρο, το υπόλοιπο 1/2 ποτηράκι λάδι, και τον πελτέ ντομάτας.
  6. Τους βράζουμε για 45 λεπτά περίπου, σε σιγανή φωτιά.  Τους αυγοκόβουμε με τον γνωστό τρόπο.