Μπακλαβάς φιστίκι

recipe image
Προστέθηκε από μαρια χριστινα, Δευτέρα, 09 Απρίλιος 2012 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 2 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Αγαπημένο, παραδοσιακό γλυκό του ταψιού

Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες
Φτιάχνει
30 κομμάτια περίπου
  • 1 κιλό φύλλο κρούστας
  • 1 κιλό φιστίκια χοντροαλεσμένα
  • 3 κ.σ. κανέλα
  • 1 κ.σ. γαρίφαλο
  • 2 φλ. βούτυρο
  • ολόκληρα γαρύφαλλα

Για το σιρόπι

  • 6 φλ. ζάχαρη
  • 4 φλ. νερό
  • 1/2 φλ. γλυκόζη ή μέλι
  • λίγη βανίλια ή 2 φλούδες λεμόνι ή 2 κουταλιές κονιάκ ή μπράντι
Οδηγίες
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τον μπακλαβά. Βουτυρώνουμε ένα ταψί περίπου στις ίδιες διαστάσεις με τα φύλλα μας.
  2. Στρώνουμε 4 φύλλα κάτω και ρίχνουμε με τις χούφτες μας λίγο από το μίγμα των φιστικιών. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και τελειώνουμε πάλι με 4 φύλλα από πάνω. Κόβουμε τον μπακλαβά με ένα κοφτερό μαχαίρι σε ρομβοειδή ή τετράγωνα κομμάτια και μπήγουμε σε κάθε ένα από 1 γαρίφαλο.
  3. Καίμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο πολύ καλά και με ένα κουτάλι περιχύνουμε τα κομμάτια μας. Τον ραντίζουμε και με λίγο κρύο νερό. Τον ψήνουμε στους 175 βαθμούς για μία ώρα περίπου, ώσπου να ροδίσει καλά.
  4. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι μας βάζοντας όλα τα υλικά μας σε μια κατσαρόλα και όταν ξεκινήσει ο βρασμός, το βράζουμε για 5΄. Διατηρούμε το σιρόπι μας ζεστό και όταν βγει ο μπακλαβάς τον περιχύνουμε όπως είναι ζεστός.
  5. Θα τον αφήσουμε μία μέρα ολόκληρη να απορροφήσει το σιρόπι του και μετά θα τον κόψουμε.
Λίγα μυστικά ακόμα

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να φτιάξετε μπακλαβά από καρύδια ή αμύγδαλα ή ανάμεικτο.