Γλυκό ταψιού με τριφτή ζύμη

recipe image
Προστέθηκε από georgia2783, Πέμπτη, 10 Μάιος 2012
Περιγραφή

Στρόισελ, αγαπημένο μας γλυκό!

Συστατικά

Για την ζύμη

  • 300 γρ Αλευρι
  • 50 γρ Βουτυρο (χλιαρο)
  • 50 γρ Ζαχαρη
  • 1 αυγο
  • 1/8 λιτρο γαλα (χλιαρο)
  • 1 μαγια φρεσκια

Για το Στρόισελ (τριφτη ζυμη)

  • 175 γρ Βουτυρο
  • 175 γρ ζαχαρη
  • 300 γρ Αλευρι
  • 1 πακετακι βανιλια
  • και μισο κ.γλ. μπεικην παουντερ,
Οδηγίες
  1. Βαζουμε το αλευρι σε μια λεκανη και κανουμε στην μεση μια λακουβιτσα.  Βαζουμε μεσα τη μαγια, το χλιαρο γαλα και τη ζαχαρη, ανακατεύουμε καλα με ενα πηρουνι. Το σκεπαζουμε με μια πετσετα της κουζινας και το αφηνουμε να φουσκώσει για 15 λεπτα σε ζεστο μερος.
  2. Όταν φουσκώσει, βαζουμε το βουτυρο και το αυγο και αρχιναμε να το δουλευουμε με το χερι η με το μηχανημα κουζινας. (Εγω το κανω παντα με το χερι), το δουλευουμε καλα ,αν χρειαστεί λιγο αλευρι οχι πανω απο ενα κουταλι σουπας σιγα σιγα και το πλαθουμε στον παγκο της κουζινας σε μια πολυ μαλακια ζυμη.
  3. Στον πατο της λεκανης μας βαζουμε 2 σταγονες λαδι, το πασαλείβουμε καλα και βαζουμε την ζυμη, την σκεπαζουμε και την αφηνουμε να ξεκουραστει για περιπου 3 τεταρτα.
  4. Πλαθουμε για λιγο μετα το φουσκωμα και την ανοιγουμε σε ενα φυλλο να ειναι 1 εκατοστο και το βαζουμε στο ταψι φουρνου πασαλημενο με βουτυρο και το απλωνουμε με το χερι να παει παντου.
  5. Παιρνουμε ενα πηρουνι και το πιεζουμε πανω στην ζυμη να κανει τρυπες, αλλα οχι να σκιστει η ζυμη καθε 5,6 ποντους (με αυτο τον τροπο περναει η ζεστη αναμεσα στην ζυμη) το αφηνουμε στην ακρη και κανουμε την τριφτη ζυμη.
  6. Στην ιδια λεκανη που καναμε την ζυμη, βαζουμε το αλευρι, το λιωμενο βουτυρο, τη ζαχαρη και τα υπολοιπα υλικα και τα πλαθουμε καλα με τα χερια. Αν κολλαει πολύ, τοτε βαζουμε λιγο αλευρι (με τα τρια δαχτυλα ),το τρίβετε και πρεπει να κανει μικρα μπαλακια,η γρομπους και το απλωνετε να παει παντου.
  7. Το βαζετε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους για 30 λεπτα.
  8. Αν θελετε βαζετε αναμεσα , πριν την τριφτη ζυμη , λιωμενο βουτυρο και απο πανω κανελα.
Λίγα μυστικά ακόμα