Ο αγαπημένος μου τραχανάς

recipe image
Προστέθηκε από Bianka, Κυριακή, 17 Ιούνιος 2012 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 4 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Αυτός ο τραχανάς έγινε με την βοήθεια της Μαμάς μου και της αδελφής μου Αλέκας,  που μου έδωσε και το πολύ καλό τρικ με την μηχανή από μακαρόνια.

Συστατικά
Στα γρήγορα
Ορεκτικά
Κυρίως Πιάτα
Άλλες κατηγορίες
  •     3 1|2 κιλα γαλα απο προβατα η αγελαδινο
  •     500 γρ γιαουρτι προβειο η αγελαδινο με ολα του τα λιπαρα
  •     2-3 κ,σ.  αλατι
  •     για την ζύμη
  •     1 1/2 κιλο σιμιγδαλι ψιλο και
  •     1 1/2 κιλο σιμιγδαλι χοντρο
  •     1 κιλο αλευρι σιμιγδαλενιο
Οδηγίες

Παιρνω το τηλεφωνο και καλω τον αριθμο της μαμας μου που μενει στο Χωριο Αφετες Πηλιου. Και σας μεταφέρω αυτούσιο το διάλογό μας.

-Καλημερα μανα!    Ακουσε !!!θελω να κανω τραχανα, πως θα τον κανω; και τι θα βαλω μεσα; μονο αλευρι;

Η φωνη της μανας μου ακουγεται  ενθουσιωδης.

-Αααα!!! θελς να φτιακς τραχανα; να σπω ακου καλα!    θα παρς  γαλα  καλο  απττου βουσκο,  να ειναι καλο προβειο.

- Μαναααααα!!!!! δεν εχουν προβειο, μονο αγελαδινο!!

 -Καλα παρε αγελαδνο, δεν μπιραζ, παρι καπου στα 3 και μσο κιλα, καλα ειναι  και μσο κιλο γιαουρτ , αλλα καλη οχι απ αφτες τσι  χαζουγιαουρτισ! Να εχ  παχος,  καλα ειναι να βρεις προβειου.    Βαλε του γαλα να βρασ με αλατ,  μπολικου αλατ, να ειναι αλμυρο αλλα κρατα λιγου γαλα για του γιαουρτ.

 Όταν του γαλα κρυως, αυτο του καταλαβενσ αν βαλσ του δαχτυλο το μκρο μεσα στου γαλα και τ αφηκσ να μετρας μεχρι του 10 κι δεν καης, ειναι καλο.   Και μετα ανακατιψη του κρυο γαλα που εχουμε κρατισ με του γιαουρτ και ριξτου μεσα στου γαλα, ανακατιψι ανακατιψη καλα.    Βαλτου σι μια γυαλα, σκεπασε του καλα για να μην πανε μυγες και αστου να ξνυς.   Ανακατεψε του που και που και  μετα θα παρσ

 1 1/2 κιλο σιμιγδαλ ψλο και 1 1/2 κιλο σιμιγδαλ χουντρο, 1 κιλο αλευρ σιμιγδαλενιου,

    βαλτα να τα ζμωσης καλα και αλατ θα βαλσ μεσα αν χρειαστης.

 Περνανε 6 ημερες, το γαλα ειναι τωρα παχυ και εχει γένη σαν τυρογαλο παχυ,  εβγαλε και νερο,  αλλα οχι πολυ, τωρα ειναι ετοιμο να ζυμωθει

 Εγω παλι στο τηλ , αλλά η μανα μου δεν ειναι στο σπιτι,  παίρνω την Αλεκα την αδερφη μου.

  - Αλεκα, το γαλα ειναι ετοιμο,  τωρα τι κανουμε; δεν ειναι και η μανα μας στο σπιτι να μου πει!

 Η Αλεκα μου ειπε μετα ολη την διαδικασια που πρεπει να κανω.  Να  ζυμωσω το γαλα με τα σιμιγδαλια και το αλευρι ετσι που να μην κολλάει η ζυμη στα χερια, να ειναι μια ζυμη σφιχτή.

 Μετα θα βαλω σεντονι καθαρο στο τραπεζι και θα κανω μικρα μπαλακια που θα τα περναω  απο την μηχανη μακαρονιων να ειναι τα φυλλα που θα βγαζω οσο ειναι η παλαμη μου,    να τα αφησω να στεγνωσουν σε μερος που να εχει αερα και ηλιο, και  οταν στεγνωσουν,  να τα τριψω και μετα να τα περασω απο ενα τρυπητό.

 Παλι να βαλω να στεγνωσει,  αλλα οχι τωρα στον Ηλιο,  μονο στο ισκιο,  γιατι ο Ηλιος θα μου το μαυρισει τον τραχανα μου και δεν θα ειναι ετσι ωραιος ασπρος και θελει συχνα ανακατεμα , αυτο θα το κανω 10 ημερες ωσπου στεγνωσει καλα ο τραχανας.

    Αλεκα μου, σε ευχαριστω παρα πολυ για την βοηθεια σου !