Γεμιστό ευωδιαστό ψωμάκι

recipe image
Προστέθηκε από Hlianna, Σάββατο, 08 Σεπτέμβριος 2012 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 2 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Είναι τόσο εμφανίσιμο και νόστιμο, που δε θέλεις να σταματήσεις να τρως. Είναι ορεκτικό και ψωμί μαζί!

Συστατικά
Στα γρήγορα
Ορεκτικά
Άλλες κατηγορίες
Φτιάχνει
1 φρατζόλα ή 1 καρβέλι
  • Μισό κιλό αλεύρι για ζυμωτό (πίτες ή ψωμιά)
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 1 κ.γλ. μέλι
  • ½ - με 1  κ.γλ. αλάτι  ανάλογα και το πόσο αλμυρό είναι το τυρί που θα βάλουμε.
  • 1,5 κούπα χλιαρό νερό περίπου

Γέμιση

  • Μια ντομάτα, ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη κομμένη σε κυβάκια και καλά στιμμένη ώστε να μην έχει υγρά.
  • Αρκετές ελιές καλαμών ψιλοκομμένες
  • 300 γρ φέτα τριμμένη με τα δάχτυλα
  • Λιαστή ντομάτα ψιλ/νη
  • Ρίγανη, ξερό βασιλικό
Οδηγίες
  1. Στο μπολ του μίξερ μας βάζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τη μαγιά, το μέλι και το λάδι. Προσθέτουμε το νερό και βάζουμε σε λειτουργία, μετά από ένα λεπτό ρίχνουμε και το αλάτι μας. Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά ώστε να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλά στα τοιχώματα της λεκάνης.
  2. Αγγίζουμε το ζυμάρι με τα χέρια, το κάνουμε μια μπάλα(τι υπέροχη αίσθηση! ) το βάζουμε σε λαδωμένη λεκάνη, το καλύπτουμε με μια νάυλον σακούλα του σούπερ μάρκετ και το βάζουμε στο φούρνο στους 40ο για ¾ - 1 ώρα και θα είναι έτοιμο ανεβασμένο το ζυμάρι μας.
  3. Για να φτιάξω τη γέμιση, ανακατεύω όλα τα υλικά.
  4. Όταν είναι έτοιμο και σε αλευρωμένη επιφάνεια το ανοίγουμε με τα χέρια μας σε ορθογώνιο φύλλο πάνω σε λαδόκολλα ή σε φύλλο σιλικόνης, και προσθέτουμε τη γέμιση στο κέντρο. Κλείνουμε τα άκρα προς τα μέσα και μετά ρολάρουμε τα πλαϊνά. Κλείνουμε με νερό την ένωση και ασφαλίζουμε τη γέμιση.
  5. Τώρα μπορούμε να το ψήσουμε είτε έτσι σε λαμαρίνα ή να το βάλουμε σε λαδωμένη φόρμα μεγάλη του κέικ μακρόστενη. Με δυσκόλεψε λίγο η μεταφορά του ψωμιού από τον πάγκο στη φόρμα. Σκέφτομαι την επόμενη φορά να το μεταφέρω με τη λαδόκολλα και να ψηθεί εκεί.  Η ιδέα της φόρμας κάνει το ψωμί πιο εντυπωσιακό. Εσείς ακολουθείστε τον τρόπο που θέλετε και σας βολεύει.
  6. Ραντίζουμε το ψωμί μας με νερό και το πασπαλίζουμε με σουσάμι. Το ψήνουμε στους 190ο-200ο για περίπου 1 ώρα. Αν βλέπετε ότι  «αρπάζει», χαμηλώστε στους 180ο, εσείς ξέρετε καλύτερα το φούρνο σας

 

 

Λίγα μυστικά ακόμα

Γιορτινό γεμιστό ψωμί