Αμυγδαλόπιτα

recipe image
Προστέθηκε από tzeni.masterchef, Κυριακή, 21 Απρίλιος 2013
Περιγραφή

Ένα ιδιαίτερο γλύκισμα με πλούσια γεύση.

Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες

 Για την βάση

  •    150 γραμμάρια βούτυρο τύπου Κερκύρας.
  •    1/2 κούπα ζάχαρη.
  •    1 κρόκο αυγού.
  •    1/2 ποτήρι κρασιού κονιάκ.
  •    300 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  •    300 γρ.μαρμελάδα βερύκοκο η οποιαδήποτε άλλη μας αρέσει.

Για το παντεσπάνι.

  •    300 γραμ.αμύγδαλα ασπρισμένα.
  •    5 αυγά.
  •    250 γραμ. Ζάχαρη.
  •    1 κουταλιά σούπας κονιάκ.

Για το γλάσο.

  •    3 κουταλιές σούπας κακάο.
  •    1 κούπα γάλα πλήρες.
  •    1 κουταλιά σούπας ζάχαρη.
  •    1 κουταλιά σούπας βούτυρο φρέσκο.
Οδηγίες
  1. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, και προσθέτουμε τον κρόκο ,το κονιάκ και το αλεύρι λίγο-λίγο.   Κάνουμε μια ζύμη απαλή και βουτυράτη σαν του κουραμπιέ.   Την στρώνουμε με την παλάμη μας σένα ταψάκι 26 Νο και απλώνουμε επάνω την μαρμελάδα αραιωμένη με λίγο κονιάκ.
  2. Χτυπάμε τ ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγγα.   Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να αφρατέψουν, και προσθέτουμε το κονιάκ, και τ αμύγδαλα εναλλάξ με τη μαρέγγα ,με απαλές κινήσεις ανακατεύοντας από κάτω προς τα επάνω.
  3. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί επάνω στη μαρμελάδα και το στρώνουμε καλά. Ψήνουμε στους 180 με αντιστάσεις για 40 λεπτά.
  4. Βράζουμε το γάλα με το κακάο και τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά , αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο. Σκεπάζουμε το κρύο γλυκό με το γλάσο.
Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε ένα γλάσο σοκολάτας αντί για κακάο. Επίσης μπορούμε ν αντικαταστήσουμε τα αμύγδαλα με καρύδια . Το γλυκό γίνεται το ίδιο νόστιμο.