Πασχαλινά κουλουράκια

recipe image
Προστέθηκε από Μυρτώ Δρίβα, Τρίτη, 23 Απρίλιος 2013
Περιγραφή

Νόστιμα κουλουράκια τριφτά στο στόμα με γεύση απ τη βανίλια και το φρέσκο βούτυρο.

Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες
Φτιάχνει
55 κουλουράκια
  •    450γρ. βούτυρο φρέσκο (αγελάδας ή αιγοπρόβειο)
  •    300γρ. ζάχαρη
  •    4 αυγά συν 1 για το αυγούλωμα
  •    1/2 κουτ.γλ. αμμωνία διαλυμένη σε μια κουταλιά της σούπας γάλα
  •    5 βανίλιες
  •    4 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ όχι πάρα πολύ γεμάτα
  •    1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Οδηγίες
  1. Σε μια λεκάνη αναμειγνύουμε τα 800γρ αλεύρι με τις βανίλιες και το μπέικιν. Τα υπόλοιπα 200γρ τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και προσθέτουμε ένα ένα τ΄αυγά. Έπειτα προσθέτουμε το γάλα με την αμμωνία και χτυπάμε για λίγο ακόμα.
  3. Προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου τα 800γρ του αλευριού και δουλεύουμε με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αρχίσει να γίνεται ζύμη. Θα χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο αλεύρι μέχρι να γίνει ζύμη μαλακιά που να πλάθεται εύκολα χωρίς να κολλάει. Ίσως να μην πάρει όλο το υπόλοιπο αλεύρι αλλά 100γρ θα χρειαστούνε σίγουρα. Εξαρτάται απ τη δύναμη του αλευριού.
  4. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης ίση περίπου μ΄ενα μεγάλο καρύδι και πλάθουμε τα κουλούρια μας. Τοποθετούμε σε λαμαρίνες με στρωμένη λαδόκολα, αυγουλώνουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου στους 180 βαθμους στον αέρα.

 

Λίγα μυστικά ακόμα

 Αν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε βούτυρο φρέσκο μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μαργαρίνη. Καλή επιτυχία!