Γαλατόπιτα αλμυρή με κόθρο-κρίσνικ

recipe image
Προστέθηκε από ελσα, Τετάρτη, 12 Ιούνιος 2013 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 1 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Παραδοσιακή, ανοιχτή γαλατόπιτα, ιδιαίτερης τεχνικής, με το λεγόμενο «κρίσνικ», όπως λέγεται ο κόθρος στη τοπική διάλεκτο της Μακεδονίας.

Συστατικά
Στα γρήγορα
Ορεκτικά
Άλλες κατηγορίες
Φτιάχνει
8 μεγάλα κομάτια

Για τη ζύμη:

  •    1 ποτήρι χλιαρό νερό
  •    3-4 κ.σ.σπορέλαιο
  •    αλάτι
  •    1 κ.σ. ξύδι
  •    3 1/2 - 4 ποτήρια αλεύρι

Για τη γέμιση:

  •    1 κιλό γάλα
  •    4 αυγά
  •    Για όλη τη πίτα χρειάζεται 1 φλ.τσ.σπορέλαιο
  •    και 250γρ.τυρι για το κόθρο
Οδηγίες
  1. Ζυμώνεις όλα μαζί τα υλικά για το ζυμάρι . Σκεπάζεις με μια πετσέτα και αφήνεις μισή ώρα να ξεκουραστεί το ζυμάρι.
  2. Στη συνέχεια χωρίζεις τη ζύμη σε 6 μέρη τα οποία κάνεις μπαλάκια, τα βάζεις στο λεκανάκι σκεπασμένα να μη ξεραθούν όσο ανοίγεις τα φύλλα.
  3. Ανοίγεις ένα φύλλο όσο είναι ο πάτος του ταψιού και το απλώνεις στο λαδωμένο ταψί, κάνεις το ίδιο με ένα ακόμη φύλλο. Τώρα ανοίγουμε ένα φύλλο, το λαδώνουμε και τρίβουμε τυρί, τυλίγουμε σε ρολό ,το σουρώνουμε και το βάζουμε στο ταψί να κάνουμε το κόθρο. Κάνουμε το ίδιο με ακόμη δύο φύλλα.
  4. Τέλος ανοίγουμε ένα φύλλο, το λαδώνουμε ελαφρώς και το ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει. Όταν το βγάλουμε το σπάμε σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε στο ταψί.
  5. Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και λίγο αλάτι. Ρίχνουμε το γάλα και ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς ώσπου να πάρει χρώμα ,χρειάζεται περίπου 1 ώρα.

 

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορεί να γίνει και γλυκιά ,δεν θα βάλουμε τυρί και αλάτι, στη θέση τους θα προσθέσουμε λίγο ζάχαρη στο γάλα με τα αυγά. Ακόμη γίνεται και κολοκυθόπιτα γλυκιά και αλμυρή.

Το ταψί είναι 32 νούμερο.