Γεμιστό λάχανο

recipe image
Προστέθηκε από BarBarBar, Πέμπτη, 28 Νοέμβριος 2013
Περιγραφή

Το γεμιστό λάχανο με κιμά είναι και πολύ νόστιμο και ιδιαίτερα εμφανίσιμο πιάτο!

Συστατικά
  • 1 μετριο λαχανο.

Για την γεμιση:

  • 3/4 κιμα μοσχαρισιο,
  • 2 καροτα τριμμενα,
  • 2 κρεμμυδια ψιλοκομμενα (με το μαχαιρι για να ειναι αφρατη η γεμιση),
  • μαϊδανος ψιλοκομμενος,
  • 1 φλ.τσ.καφε (ελληνικου) ρυζι,
  • 1/2 κουτ.του γλυκου κιμινο,
  • αλατι,μπουκοβο και μαυροπιπερο (πυρ κατα βουληση).

Για το αυγολεμονο:

  • 2 λεμονια στημενα,
  • 2 αυγα,
  • 1 κουτ.σουπας κορν φλαουρ.

Για το ταψι:

  • 1 νεροποτηρο νερο,
  • 1 κρασοποτηρο λαδι (γιατι το λαχανο σηκωνει μπολικο λαδι),
  • λιγο αλατακι.
Οδηγίες
  1. Γεμιση: σ ενα κατσαρολακι τσιγαριζουμε ελαφρα με το λαδι, το κεμμυδι, τα πιπερια και το κιμινο,(για να βγαλουν τ αρωματικα τους ελαια). Ριχνουμε τον κιμα και μ ενα κουταλι τον σπαζουμε καλα, προσθετουμε τα καροτα, τον μαϊδανο, το αλατι και το ρυζι, η γεμιση μας ειναι ετοιμη.
  2. Για το αυγολεμονο: στύβουμε τα λεμονια, χτυπαμε με τους κροκους και το κορν φλαουρ, τα ασπαραδια τα χτυπαμε μεχρι ν αφρατεψουν καλα και ενσωματωνουμε, ριχνουμε σιγα σιγα χλιαρο ζουμακι απ το φαγητο μας μεχρι να δεσει το αυγολεμονο.
  3. Για το λαχανο: αφου κανουμε ενα σταυρο με το μαχαιρι στην βαση του λαχανου (για να ζεματιστει μεχρι μεσα), το ριχνουμε μεσα σε ζεματιστο αλατισμενο νερο να μαλακωσει.
  4. Το βαζουμε μεσα στο ταψι που θα το ψησουμε (αφου κρυωσει για να μην κοβονται τα φυλλα) και αρχιζουμε με προσοχη ν ανοιγουμε τα φυλλα του, το αποτελεσμα να ειναι σαν ανοιχτο τριανταφυλλο.
  5. Με ενα κουταλι της σουπας αρχιζουμε και γεμιζουμε με τον κιμα μας απο το κεντρο και προς τα εξω κλεινοντας με τα φυλλα προς τα μεσα ετσι ωστε στο τελος να εχουμε ενα μεγαλο γεμιστο λαχανο.
  6. Σκεπαζουμε καλα με διπλο αλουμινοχαρτο ριχνουμε το νερακι και το λαδακι μεσα στο ταψι και ψηνουμε για 3/4 της ωρας στους 200οC.
  7. Αφου ψηθει το φαγητο μας το αφηνουμε να κρυώσει, λιγο το κοβουμε τριγωνα κομματια.
  8. Περιχυνουμε με την κρεμα αυγολεμονου .

 

Λίγα μυστικά ακόμα

Εαν θελουμε το μαγειρευουμε και στην κατσαρολα και γινεται εξ ισου νόστιμο.