Θρακιώτικη παραδοσιακή συνταγή. Μαγειρεύετε σε όλη τη Θράκη και είναι συμπλήρωμα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.
Παλια ολο το φαγητο το εφτιαχναν με χοιρινα υλικα γιατι καθε σπιτι ειχε το γουρουνι του και ετσι εφτιαχναν τα παντα με αυτο μεχρι και παπουτσια απο το δερμα του και βουρτσες απ την τριχα του, δεν πετουσαν τιποτε, τα κοκκαλα τα παστωναν με χοντρο αλατι (γιατι που ψυγεια τοτε) και μετα τα μαγειρευαν με μπλιγουρι...δεν γραφω αλλα να μην σας κουρασω.
"Αντεχοντας στο αλεσμα του χρονου και στην λαιμαργια της ληθης αναποφευκτα ζει και θα ζει ο παραξενος αυτος λαος οι Θρακες. Παραδοξος λαος απο πηλο, νερο και πετρα η θεωρια του, παραξενο το κραμα του απο κοφτες, μικρες ελευθερες ανασες, ωχρος και καταπονημενος απο πολεμους και κακουχιες, στεκεται ομως ορθος και περηφανος μπροστα στον αδηφάγο χρονο» τα φαγητα του παραξενα για αλλους αλλα νοστιμα που οποιος τα δοκιμαζει τα αναζητα...
"Θρακες δε η Θρακοπελασγοι ησαν ουτως οι προϊστορικοι Ελληνες,εχοντες ολα τα στοιχεια του υψηλοτερου πνευματικου βιου εξ ων προηλθεν υστερον ο βιος ο Ελληνικος" Παππαρηγοπουλος Κ.(τομος 1 σελ.423) Αυτα για την ιστορια και σας φιλω με αγαπη καλα Χριστουγεννα