Τηγανίτες σαμιώτικες

recipe image
Προστέθηκε από Hlianna, Παρασκευή, 07 Μάρτιος 2014
Περιγραφή

 

Γίνονται νόστιμες, τραγανές και αφράτες μαζί, είτε αλμυρές, είτε γλυκές!

 

Συστατικά
Στα γρήγορα
Ορεκτικά
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες
  • Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 κυβάκι φρέσκια μαγιά
  • 1 αυγό χτυπημένο ελαφρά
  • 1 κ.γλ. κοφτό αλάτι
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • Λάδι για το τηγάνισμα
  • Τυρί τριμμένο
  • Μέλι, κανέλα, καρύδι
Οδηγίες
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύω τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό, λίγη ζάχαρη και λίγο αλεύρι (από τις μετρημένες ποσότητες) να διαλυθεί πολύ καλά. Τη σκεπάζω και την αφήνω να ανέβει για μερικά λεπτά.
  2. Σε λεκάνη βάζω το αλεύρι, τη μαγιά, το αυγό, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύω από το κέντρο προς την περιφέρεια και αρχίζω να προσθέτω το νερό, όχι όλο μονομιάς. Προς το τέλος βάζω το λάδι και ζυμώνω να φτιάξω μια ζύμη αφράτη και ίσως ελάχιστα να κολλά στα χέρια.
  3. Σκεπάζω τη λεκάνη και τη βάζω να ανέβει για περίπου μια ώρα. Την ξαναζυμώνω και κόβω κομμάτια που τα ανοίγω με το πλάστη σε λεπτά πιτάκια. Βάζοντας το δάκτυλο στο κέντρο ανοίγω τρύπα για να μην φουσκώσει ανομοιόμορφα.
  4. Αφού ανοίξω όλα τα πιτάκια, τα σκεπάζω με πετσέτα να μην ξεραίνονται και ζεσταίνω μπόλικο καυτό λάδι. Ρίχνω ένα – δυο πιτάκια και τα τηγανίζω σε μέτρια φωτιά για να μπορέσουν να ψηθούν χωρίς να καούν.
  5. Περιχύνω με μέλι, κανέλα και καρύδια
  6. Μπορώ να τις κάνω αλμυρές βάζοντας τριμμένο τυρί επάνω ό,τι θέλουμε, είτε γλυκές.

 

Λίγα μυστικά ακόμα

Τις πρωτόδα στην Νίκη Μερκούρη , κάνοντάς μου εντύπωση η τρύπα που είχαν στη μέση, και ψάχνοντας τη συνταγή για σαμιώτικες τηγανίτες, βρήκα διάφορες με μπείκιν με αλεύρι απ κτλ με γάλα, με αρκετά αυγά, αλλά προτίμησα να τις φτιάξω με φρέσκια μαγιά και νεράκι αντί για γάλα, απλά πράγματα , και έγιναν απίθανες!

Δε ρίχνω μονομιάς το νερό, αλλά ανάλογα πώς θέλω τη ζύμη μου , εδώ δε θέλουμε σφικτή ζύμη.