Σοτάρω στο λάδιγια λίγα λεπτά, αρχικά το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Και σταδιακά προσθέτω και τα υπόλοιπα λαχανικά, μελιτζάνα, καρότο, πατάτα, κολοκύθι, πιπεριές. Στο τέλος ρίχνω και το ρύζι.
Προσθέτω την ψιλ/νη ντομάτα και το νερό και αφήνω να βράσει για 2-3 λεπτά. Κατεβάζω από τη φωτιά.
Ρίχνω τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
Σε λαδωμένο πυρέξ στρώνω μια σειρά φέτες ντομάτας, ρίχνω πάνω τους λίγη ζάχαρη και φύλλα δυόσμου.
Ρίχνω πάνω τη γέμιση και την στρώνω ομοιόμορφα.
Επάνω από τη γέμιση βάζω άλλη μια στρώση φέτες ντομάτας.
Αλατοπιπερώνω, ρίχνω λίγο λάδι.
Ψήνω στους 180 ο περίπου 1 ώρα μέχρι να ψηθεί καλά το ρύζι μας. Μπορούμε να το δοκιμάσουμε λίγο από την άκρη και να δούμε αν έχει ψηθεί.
Λίγα μυστικά ακόμα
Προς το τέλος μπορούμε να καλύψουμε τα κενά που αφήνουν οι ντομάτες, με τυρί φέτα. Όταν ψηθεί, θα είναι νοστιμότατα τα«γεμιστά» μας, που όμως δεν είναι γεμιστά!!!
Μπορούμε να μη σοτάρουμε τα υλικά μας στο τηγάνι, αλλά να τα ανακατέψουμε όλα μαζί εκτός από τις φέτες ντομάτας σε μια λεκάνη και να ακολουθήσουμε τη διαδικασία φέτες ντομάτας – γέμιση – φέτες ντομάτας.
Δεν υπάρχει καμιά διαφορά από τα κλασσικά γεμιστά.