Βελούδινη φάβα με καρότα

recipe image
Προστέθηκε από vasiliki ver, Δευτέρα, 08 Φεβρουάριος 2016
Περιγραφή

Δεν είχα ξανά φτιάξει φάβα με αυτό τον τρόπο έγινε πολύ νόστιμη!Το στάδιο με τα καραμελωμένα κρεμμύδια το παρέλειψα την έκανα λίγο πιο εύκολη.

Συστατικά
Στα γρήγορα
Κυρίως Πιάτα
Άλλες κατηγορίες
Σερβίρει
4 άτομα
  • 2 φλ. φάβα
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 1 μεγάλο καρότο
  • 40 ml.λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1,5- 1,7 lt. ζεστό νερό .
  • Για το σερβίρισμα με καραμελωμένα κρεμμύδια:
  • 2 μεσαία κρεμμύδια
  • 30 ml. πετιμέζι
  • 60 ml. ελαιόλαδο
  • 25 γρ. κουκουνάρι.
Οδηγίες
  1. Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη το καρότο.
  2. Σε βαθιά αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει σε μεσαία φωτιά και ρίχνουμε κρεμμύδι και καρότο να σοταριστούν λίγο για 4-5 λεπτά .
  3. Προσθέτουμε τη φάβα την σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι-καρότο για 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τη περισσότερη ποσότητα ζεστό νερό 1,4 lt αφήνοντας το υπόλοιπο για συμπλήρωμα αργότερα εφόσον χρειαστεί.
  4. Σιγοβράζουμε τη φάβα 40 -50 λεπτά περίπου ανακατεύοντας κάθε τόσο με ανοιχτή κατσαρόλα,προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  5. Αφού βράσει η φάβα ,έχει λιώσει και είναι πηχτή, την αφαιρούμε απ’ το μάτι και με μίξερ χειρός την περνάμε καλά ώστε να γίνει εντελώς λεία και βελουτέ. Διορθώνουμε αν χρειάζεται σε αλάτι και πιπέρι.
  6. Αν θέλουμε την σερβίρουμε με καραμελωμένα κρεμμύδια.
  7. Σε αντικολλητικό τηγάνι και σε μεσαία προς χαμηλή φωτιά βάζουμε 20ml ελαιόλαδο να κάψει ελαφρά , ρίχνουμε το κρεμμύδι να σοταριστεί σε χαμηλή θερμοκρασία.
  8. Ανακατεύουμε κάθε τόσο και περιμένουμε το κρεμμύδι ν’ αρχίσει να μελώνει αποκτώντας καφέ χρώμα, χάνοντας σταδιακά τα περισσότερα υγρά του και αυξάνοντας τα σάκχαρά του.
  9. Μετά το δεκάλεπτο με τέταρτο περίπου, ανάλογα και με τη φωτιά σας, τα κρεμμύδια πρέπει να έχουν μελώσει ώστε να ρίξουμε μέσα το πετιμέζι.
  10. Ριχνουμε το πετιμέζι, ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα δέκα λεπτά περίπου.
  11. Τα αφαιρούμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί ώστε να πάρει το τηγανισμένο λάδι.
  12. Καβουρντίζουμε το κουκουνάρι σε τηγάνι χωρίς τίποτα άλλο μέσα 1-2 λεπτά και σε χαμηλή φωτιά να μην μας αρπάξει.
  13. Το κουκουνάρι θέλει ελάχιστο χρόνο καβουρντίσματος αρπάζει πολύ εύκολα!!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να προσθέσουμε για άρωμα 1 δαφνόφυλλο και έναν κύβο λαχανικών .
Η συνταγή είναι από εδώ: http://caruso.gr/fava/ Εχει πολύ καλές συμβουλές και μυστικά για πετυχημένη φάβα!