Ψητή γαλοπούλα με κρούστα

recipe image
Προστέθηκε από Hlianna, Δευτέρα, 22 Ιούνιος 2009 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote image / 5 1 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Είναι φαγητό νόστιμο, εμφανίσιμο και διαιτητικό συνάμα. Κατάλληλο και για μπουφέ.

Συστατικά

 

  • 1 στήθος γαλοπούλας 1,5 κιλό περίπου.

 

Για την κρούστα

  • 1 κούπα σουσάμι,
  • 1 κούπα φρυγανιά,
  • 1 κ.σ.ανάμικτα πιπέρια τριμμένα,
  • 4-5 κ.σ. κόκκους από κόκκινο και πράσινο πιπέρι,
  • 3 κ.σ.σιναπόσπορο,
  • 1κ.σ. μουστάρδα,
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • λάδι τόσο όσο να γίνει μια πυκνή μάζα
Οδηγίες

  1. Αλατίζω τη γαλοπούλα και τη βάζω σε ένα ταψάκι λίγο μεγαλύτερο από το μήκος της γαλοπούλας.
  2. Ανακατεύω όλα τα υλικά της κρούστας, ώστε να έχουμε ένα μείγμα που να στέκεται.
  3. Απλώνω επάνω το μείγμα της κρούστας σε στρώμα αρκετά παχύ ώστε να την καλύψει τελείως, όπως βλέπετε και στην φωτογραφία.
  4. Φτιάξτε περισσότερη κρούστα από όσο λέω, αν είναι μεγαλύτερη η γαλοπούλα.
  5. Χωρίς υγρά καθόλου τη ψήνουμε ξεσκέπαστη στο φούρνο στους 180 ο για 45 λεπτά-1 ώρα ανάλογα το βάρος
  6. Μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε κανένα τέταρτο και μετά τη σερβίρουμε ζεστή ή κρύα σε φέτες με σάλτσα μουστάρδας.
  7. Όταν θα κόβουμε, η κρούστα θα «σπάει» , αλλά η κρούστα θα έχει κάνει τη δουλειά της, θα έχει νοστιμίσει και θα έχει κάνει μαλακό το κρέας. Η νοστιμιά της κρούστας άλλο πράγμα
Σάλτσα  μουστάρδας
Ετοίμασα με λίγη κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά στην οποία προσέθεσα 3 κουταλιές
μουστάρδας dijon με ολόκληρα τα σποράκια του σιναπιού.
Δεν την άφησα να βράσει για να μην δέσει πολύ, ίσα να ζεσταθεί αρκετά.
Λίγα μυστικά ακόμα

Διατηρείται και στο ψυγείο για λίγες μέρες. Γίνεται και ωραία σάντουιτς με διάφορα μέσα και τα παίρνουμε στο σχολείο ή το γραφείο ή στην εκδρομή.
. Έτσι μας λέει η Τίνα του hungry που είναι δική της συνταγή.
Ακόμα και τα Χριστούγεννα το κάνω αντί της κλασικής γεμιστής, με χώρια γέμιση. Το στήθος της γαλοπούλας είναι σκληρό κρέας, γιατί είναι άπαχο. Με αυτόν τον τρόπο κλεισμένο μέσα στην κρούστα, ψήνεται χωρίς να εξατμίζονται τα υγρά του και γίνεται λουκούμι.
Το συνοδεύω με λαχανάκια Βρυξελλών βρασμένα και σοταρισμένα.