Μελομακάρονα

recipe image
Προστέθηκε από Margo, Τετάρτη, 23 Δεκέμβριος 2009 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 3 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Μελομακάρονα νόστιμα, αρωματικά και παραδοσιακά !

Συστατικά
  • 2 κούπες καλό ελαιόλαδο
  • 1 βιτάμ
  • 1 1/2 φ. τ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. σόδα
  • 1/2 φ.τ. χυμός πορτοκάλι
  • 1/2 φ.τ. χυμός μανταρίνι
  • ξύσμα από ένα μανταρίνι
  • 1/2  κ.γ κανέλα
  • 1/2  κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1.200 γρ. αλεύρι μαλακό (Νο.2)

Μέλωμα

  • 1 κιλό μέλι
  • 2 κούπες νερό

Πασπάλισμα

  • Καρύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2  κ.γ κανέλα
  • 1/2  κ.γ. γαρύφαλλο
Οδηγίες

 

 

  1. Χτυπάμε ελαιόλαδο με βιτάμ στο μίξερ να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη.
  3. Διαλύουμε τη σόδα σε όλο το χυμό (πορτοκάλι+μανταρίνι).  Αυτό το κάνουμε πάνω από το μίξερ γιατί φουσκώνει και το ρίχνουμε στο μίγμα.
  4. Προσθέτουμε το ξύσμα, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
  5. Μεταφέρουμε το μίγμα σε μεγάλο μπολ και εκεί προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, φτιάχνοντας μια μαλακιά ζύμη.
  6. Κόβουμε με κουπ-πατ στο σχέδιο που επιθυμούμε και διακοσμούμε την επιφάνεια ή τα πλάθουμε στο χέρι, φτιάχνοντας στην επιφάνεια σχεδιάκια με τον τρίφτη ή άλλο αντικείμενο.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο με αέρα στους 175 C.  Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί, πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε.  Εάν θέλουμε τα κάνουμε και γεμιστά βάζοντας ένα άκοπο καρύδι εσωτερικά.
  8. Ψήνουμε ταυτόχρονα 2 ταψιά στον αέρα στους 175 C γύρω στα 20΄.

 

Τα μελώνουμε την ίδια μέρα:


  1. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το μέλι και το νερό να κάψουν μέχρι να διαλυθεί το μέλι.  Δεν θέλουμε να βράσει.  Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  2. Βουτάμε τα μελομακάρονα για πολύ λίγο (15 δευτερόλεπτα) και τα αφαιρούμε.
  3. Πασπαλίζουμε με το μίγμα που έχουμε φτιάξει από τα καρύδια-κανέλα-γαρύφαλλο