Πρόσφατα σχόλια

FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Απ:Να σας γνωρίσω τον Κύριο;
Bianka 1.1.2020 21:45
Απ:Περισσεύματα ψωμιού
shubhupatil 8.7.2019 11:08
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Hlianna 25.2.2019 8:35
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Hlianna 25.2.2019 8:11
Απ:Παιχνίδι: Βρες τη λέξη !
Johnnys 23.2.2019 22:50
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Johnnys 23.2.2019 22:21
Απ:Παιχνίδι: Συνέχισε την Παροιμία......
Johnnys 23.2.2019 22:18
Απ:Παιχνίδι: Ναι ή Όχι;
Johnnys 23.2.2019 22:15
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Johnnys 23.2.2019 22:12
Απ:Παιχνίδι: Ερωτήσεις-Απαντήσεις !
Johnnys 23.2.2019 22:10
Απ:Μαγειρεύω....φράσεις!
Johnnys 23.2.2019 22:05
Απ:ψωμί ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και συντηρητικά
Johnnys 23.2.2019 2:06
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Johnnys 22.2.2019 23:47
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Athina P 15.2.2019 10:59
Απ:Κεικ με τυρί μασκαρπόνε
Athina P 15.2.2019 10:52
Απ:Γιορτή !
Athina P 15.2.2019 10:50
Απ:Κάνναβη σε τροφές
Hlianna 2.2.2019 8:25
Απ:Περισσεύματα ψωμιού
Athina P 23.1.2019 9:31
Απ:Περισσεύματα ζυμαρικών
Athina P 23.1.2019 9:28
Απ:Περισσεύματα ψαριού!
Athina P 23.1.2019 9:12
Περισσότερα...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

1796-almyrakataifakia.jpg
Αλμυρά καταϊφάκια



Αμυγδαλωτή Γαλατόπιτα

recipe image
Προστέθηκε απόBianka, Κυριακή, 03 Μάρτιος 2013
none
Περιγραφή

Παραδοσιακή Καρδιτσιώτικη συνταγή.

Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες
  •     11-13 φύλλα κρούστας
  •     Μαργαρίνη με βούτυρο 
  •     Ελαιόλαδο 
  •     1 φλ. ζάχαρη
  •     1 κ.σ. κανέλα
  •     700-1000 γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα

  Για την κρέμα:

  •     8-10 αβγά
  •     2 λίτρα γάλα φρέσκο
  •     1½ φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  •     3 φλ. ζάχαρη
  •     5 κ.σ. μαργαρίνη ή βούτυρο
  •     ½ κ.γ. αλάτι
  •     Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  •     3 βανίλιες
  •     2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα για την επιφάνεια της κρέμας
Οδηγίες
  1. Ξεκινάμε να φτιάξουμε την κρέμα ώστε να προλάβει να κρυώσει ελαφρώς πριν να την χρησιμοποιήσουμε . Σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε πρώτα το γάλα, και στη συνέχεια ένα - ένα τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαργαρίνη με βούτυρο, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώσπου να δέσει.
  2. Αλείφουμε το ταψί με τη μαργαρίνη. Μπορούμε να λιώσουμε τη μαργαρίνη ή βούτυρο μαζί με ελαιόλαδο απλά θερμαίνοντας ελαφρά το ελαιόλαδο σε ένα σκεύος και προσθέτοντας τη μαργαρίνη ή  βούτυρο.
  3. Απλώνουμε τέσσερα φύλλα τα οποία αλείφουμε καλά με βούτυρο και ελαιόλαδο. Όση ώρα στρώνουμε τα φύλλα, για να τα διατηρήσουμε τα σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα ώστε να δουλεύονται πιο εύκολα χωρίς να σπάνε.
  4. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη και την κανέλα. Θρυμματίζουμε τα αμύγδαλα σε μεγάλα κομμάτια. Αφού αλείψουμε το τέταρτο φύλλο, πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με την κανέλα και τη ζάχαρη κι από πάνω στρώνουμε τη μισή δόση αμυγδάλων.  Στρώνουμε τρία φύλλα ακόμα τα οποία αλείφουμε με τον ίδιο τρόπο, ρίχνουμε ζάχαρη-κανέλα και τα υπόλοιπα αμύγδαλα και στρώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα.
  5. Αλείφουμε καλά τις άκρες των φύλλων της πίτας με τη μαργαρίνη ή  βούτυρο και ελαιόλαδο, και ρίχνουμε ανάμεσα ζάχαρη και κανέλα πριν φτιάξουμε τον κόθρο, δηλαδή το δίπλωμα των φύλλων γύρω - γύρω στη πίτα.  Στη συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα. Χτυπάμε δύο αυγά και ρίχνουμε το μείγμα τους πάνω από την κρέμα.
  6. Ψήνουμε στους 170ο σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 1ώρα.
  7. Σερβίρουμε την πίτα μας σε τρίγωνο κομμάτι, το οποίο μπορούμε να το συνοδέψουμε με γλυκό πορτοκάλι. Σερβίρεται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.
Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι  από την Τασούλα Κουφοπούλου.

Σχόλια
Μεταφορά στην κορυφή