Πρόσφατα σχόλια

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ



Φοκάτσια

recipe image
Προστέθηκε απόBianka, Παρασκευή, 20 Ιανουάριος 2012 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 5 χρήστες ψήφισαν
none
Περιγραφή

Υπέροχο αφράτο ψωμάκι! Σε γαλλική εκδοχή!

Συστατικά
Στα γρήγορα
Ορεκτικά
Άλλες κατηγορίες
  • 25 γρ νωπή μαγιά
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 500 γρ αλεύρι
  • 300 ml νερού, χλιαρό
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας θαλασσινο αλάτι (αν θελουμε βαζουμε μεσα και
  • Ελιές)
  • ντομάτα αποξηραμένη
  • σκορδο
  • διαφορα βοτανα
  • πασπαλισμα με σουσαμι,  παπαρουνοσπορο
Οδηγίες



Βαζουμε το αλευρι σε λεκανη του μιξερ, κανουμε μια λακουβιτσα, ανακατευουμε την μαγια με το μελι να αραιωσει και  την ριχνουμε στην λακουβιτσα. Ριχνουμε  το νερο και ανακατευουμε λιγο να παρει  λιγο αλευρι και να γινει  ενας χυλος.

 Το σκεπαζουμε με αλευρι και αφηνουμε για 10 λεπτα να φουσκωσει


Ριχνουμε τωρα το λαδι, το αλατι και ζυμωνουμε μεχρι να ξεκολλαει  απο τη  λεκανη, αυτο θα μας παρει καπου στα 10 λεπτα.

Τωρα μοιράζουμε τη ζυμη σε 2 μερη. Στο ενα βαζουμε τις ελιες κα ιστο αλλο την ντοματα. Αν δεν θελουμε τιποτα απο τα δυο δεν βαζουμε.

Βαζουμε την ζυμη σε ελαφρα λαδομενη λεκανη να φουσκωσει και να διαπλασιαστει σε ογκο σχεδον 1 ωρα.

Σε παγκο εργασιας πασπαλιζουμε αλευρι, παίρνουμε το ενα μπαλακι και ανοιγουμε σε ενα φυλο οχι στρογγυλό αλλα να εχει το σχήμα οβαλ. Τωρα κοβουμε με ενα μαχαιρι τρυπουλες σε διαμερτο 5 ποντους που με τα δαχτυλα τις μεγαλωνουμε λιγο.


Το βαζουμε σε μια λαμαρινα με λαδοκολλα, ραντιζουμε με νερο και πασπαλιζουμε με σουσαμι, αν θελουμε και λάδι.  Αναβουμε τον φουρνο στο επανω κατω στους 250 βαθμους. Σκεπαζουμε τη ζυμη με μια πετσετα κουζινας καθαρη και αφηνουμε να ησυχασει η ζυμη για 30 λεπτα. Ψηνουμε 15 λεπτά στους 250 ° C μεχρι να παρει  ενα ροδινο χρωμα.

Μπορούμε να τη φτιάξουμε και ψωμί καρβέλι σε ωραίο σχέδιο.




Λίγα μυστικά ακόμα

Το γαλλικο ψωμι ταιριάζει όσο σε ένα απεριτίφ ή ένα πικνίκ. Μπορούμε επίσης να το φάμε σκέτο ή με κατσικίσιο τυρί, πάστα ελιάς και ο,τι αλλο μας αρεσει!!!!

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, με ανάμικτα βότανα (δενδρολίβανο, θυμάρι ...), σκόρδο, κτλ

Σχόλια
Σχόλιο από mpia , Κυριακή, 22 Ιανουάριος 2012 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Yperoxo pcomi... exv dokimasei thn aythentikh gallikh fokatsia sth gallia ...ua dokimaso na kano kai thn dikh soy ... mprabo poy thn anebases
Σχόλιο από Hlianna , Κυριακή, 22 Ιανουάριος 2012 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Απίθανη η συνταγή σου!!!Τι είδους αλεύρι βάζουμε;

Σχόλιο από vasiliki ver , Κυριακή, 22 Ιανουάριος 2012 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Αλλο ένα τέλειο ψωμάκι Μπιάνκα!!!!!!!!!
Γεια στα χέρια σου!!!!!!!
Σχόλιο από Bianka , Κυριακή, 22 Ιανουάριος 2012
εγώ βάζω αυτό που βάζουμε στα τσουρέκια εδώ είναι το νούμερο 550 ..
Σχόλιο από tzeni.masterchef , Δευτέρα, 23 Ιανουάριος 2012
Τέλειο το ψωμάκι σου Μπιάνκα! Εγώ σε παρόμοιες συνταγές χρησιμοποιώ το αλεύρι ΚΟΥΛΑ δίνει πολύ καλά αποτελέσματα!!
Σχόλιο από Bianka , Δευτέρα, 23 Ιανουάριος 2012
Τζενη μου ειναι μαλακο η σκληρο; το αλευρι που βαζης;εδω τα ξερουμε με τα νουμερα!
Σχόλιο από tzeni.masterchef , Δευτέρα, 23 Ιανουάριος 2012
Το αλεύρι αυτό ,BIANKA είναι για όλες τις χρήσεις, αλλά δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα σε τσουρέκια, κουλουράκια κέικ και ψωμιά πολύτελείας! Δεν ξέρω αν υπάρχει εκεί , και εδώ δεν βρίσκεται παντού. Εγώ το παίρνω απο μαγαζιά με ποντιακά προιόντα και σε κάποια σούπερ-μάρκετ.
Σχόλιο από georgia2783 , Δευτέρα, 23 Ιανουάριος 2012
ΜΜΜΜΜΜΜΜΜ Λιανα τελεια η Φοκατσια σου,θα την κανω!κριτσ κρατσ,την εφαγα!μμμμμμ
Που ειναι το βιντεακη;;;;; πιος το πηρε !!!!!!!!εεεεεεεεεεεεεεεε!!!!!!
Σχόλιο από Margo , Τρίτη, 24 Ιανουάριος 2012 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Υπέροχη!!
Σχόλιο από eleni_p , Τετάρτη, 25 Ιανουάριος 2012 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
ωραίο ψωμάκι,μπράβο μπιάνκα!!!!!!!
Μεταφορά στην κορυφή