Φοκάτσια
- 25 γρ νωπή μαγιά
- 1 κ.σ. μέλι
- 500 γρ αλεύρι
- 300 ml νερού, χλιαρό
- 60 ml ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας θαλασσινο αλάτι (αν θελουμε βαζουμε μεσα και
- Ελιές)
- ντομάτα αποξηραμένη
- σκορδο
- διαφορα βοτανα
- πασπαλισμα με σουσαμι, παπαρουνοσπορο
Βαζουμε το αλευρι σε λεκανη του μιξερ, κανουμε μια λακουβιτσα, ανακατευουμε την μαγια με το μελι να αραιωσει και την ριχνουμε στην λακουβιτσα. Ριχνουμε το νερο και ανακατευουμε λιγο να παρει λιγο αλευρι και να γινει ενας χυλος.
Το σκεπαζουμε με αλευρι και αφηνουμε για 10 λεπτα να φουσκωσει
Ριχνουμε τωρα το λαδι, το αλατι και ζυμωνουμε μεχρι να ξεκολλαει απο τη λεκανη, αυτο θα μας παρει καπου στα 10 λεπτα.
Τωρα μοιράζουμε τη ζυμη σε 2 μερη. Στο ενα βαζουμε τις ελιες κα ιστο αλλο την ντοματα. Αν δεν θελουμε τιποτα απο τα δυο δεν βαζουμε.
Βαζουμε την ζυμη σε ελαφρα λαδομενη λεκανη να φουσκωσει και να διαπλασιαστει σε ογκο σχεδον 1 ωρα.
Σε παγκο εργασιας πασπαλιζουμε αλευρι, παίρνουμε το ενα μπαλακι και ανοιγουμε σε ενα φυλο οχι στρογγυλό αλλα να εχει το σχήμα οβαλ. Τωρα κοβουμε με ενα μαχαιρι τρυπουλες σε διαμερτο 5 ποντους που με τα δαχτυλα τις μεγαλωνουμε λιγο.
Το βαζουμε σε μια λαμαρινα με λαδοκολλα, ραντιζουμε με νερο και πασπαλιζουμε με σουσαμι, αν θελουμε και λάδι. Αναβουμε τον φουρνο στο επανω κατω στους 250 βαθμους. Σκεπαζουμε τη ζυμη με μια πετσετα κουζινας καθαρη και αφηνουμε να ησυχασει η ζυμη για 30 λεπτα. Ψηνουμε 15 λεπτά στους 250 ° C μεχρι να παρει ενα ροδινο χρωμα.
Μπορούμε να τη φτιάξουμε και ψωμί καρβέλι σε ωραίο σχέδιο.Το γαλλικο ψωμι ταιριάζει όσο σε ένα απεριτίφ ή ένα πικνίκ. Μπορούμε επίσης να το φάμε σκέτο ή με κατσικίσιο τυρί, πάστα ελιάς και ο,τι αλλο μας αρεσει!!!!
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, με ανάμικτα βότανα (δενδρολίβανο, θυμάρι ...), σκόρδο, κτλ
Γεια στα χέρια σου!!!!!!!
Που ειναι το βιντεακη;;;;; πιος το πηρε !!!!!!!!εεεεεεεεεεεεεεεε!!!!!!