Λαχανόρυζο
- 1/2 μέτριο λάχανο.
- 1/2 κούπα ρύζι νυχάκι.
- 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
- 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες, η κύβους.(όπως μας αρέσει).
- 4 κλωνάρια σέλινου , σε κομμάτια.
- 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κομματάκια.
- 1 ντομάτα ώριμη ψιλοκομμένη, η 2 κουταλιές πουμαρό.
- 1 πράσο ψιλοκομμένο.
- 1 σκελίδα σκόρδο.
- 3/4 κούπας λάδι.
- Λίγο κόκκινο γλυκό πιπέρι.
- Πιπέρι, Αλάτι, Λεμόνι.
- Κόβουμε το λάχανο σε κομμάτια πιο χοντρά απ ότι στην σαλάτα. Αφαιρούμε τα χοντρά κοτσάνια.
- Πλένουμε τα κομμάτια του λάχανου,τα στραγγίζουμε,και τα ζεματάμε για λίγο σε μπόλικο καυτό νερό. Το σουρώνουμε.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι, και σοτάρουμε για λίγο το κρεμμύδι, το λάχανο και όλα τα υπόλοιπα υλικά ,εκτός από το ρύζι. Ρίχνουμε λίγο καυτό νερό ,αλάτι και πιπέρι,και βράζουμε το φαγητό , για 15 περίπου λεπτά να μαλακώσει λίγο το λάχανο.
- Προσθέτουμε και το ρύζι , ελέγχουμε το νερό, και βράζουμε άλλα 15 λεπτά περίπου.
- Αφήνουμε λίγη σάλτσα στο φαγητό, και προσέχουμε να μην παραβράσει το ρύζι, αλλά να μείνει σπυρωτό.
- Σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι, και αν θέλουμε κόκκινο πιπέρι.