Μουσακάς λαχανικών
Με διάφορα λαχανικά που είχα στο ψυγείο μου έφτιαξα αυτό τον ελαφρύ και νόστιμο μουσακά.
- 6 μελιτζάνες φλάσκες.
- 3 κολοκύθια.
- 4 πιπεριές Φλωρίνης.
- 3 πιπεριές κέρατα.
- 3 μεγάλες πατάτες.
Για τη σάλτσα του κιμά.
- 1/2 κιλό κιμά από κοτόπουλο κατά προτίμηση.
- 1 κουτί ντοματάκια αποφλοιωμένα.
- Αλάτι, Πιπέρι.
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο.
- 1/3 κούπας λάδι.
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
- 1 ποτηράκι κρασί.
- 2 σκελίδες σκόρδο.
- 1 ξύλο κανέλας.
- 2 κόκκους μπαχάρι.
- 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας.
Για τη μπεσαμέλ.
- 100 γραμμάρια μαργαρίνη.
- 120 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- 1 λίτρο γάλα 1,5%.
- Αλάτι, Πιπέρι.
- Μοσχοκάρυδο.
- 1-2 κρόκους αυγών.
- 50 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα.
- Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ με τον γνωστό τρόπο και την καλύπτουμε με μεμβράνη.
- Μαγειρεύουμε τον κιμά όπως για τα μακαρόνια , χωρίς ν αφήσουμε καθόλου ζουμιά.
- Πλένουμε και ψήνουμε τις πιπεριές στο γκριλ . Αφαιρούμε τις φλούδες και τα σπόρια.
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα κόβουμε σε μέτριες φέτες. Τα αλατίζουμε και τα αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα . Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις δυο πλευρές. Τα ψήνουμε για 20- 25 περίπου λεπτά στο γκριλ με αέρα. Τοποθετούμε τα λαχανικά στο ταψί με τη σειρά που θέλουμε. Τις πιπεριές τις κόβουμε σε λωρίδες.
- Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι και στρώνουμε επάνω τον κιμά. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά και το υπόλοιπο τριμμένο τυρί. Στρώνουμε τη μπεσαμέλ πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και ψήνουμε στους 200 για μια περίπου ώρα.