Πρασόπιτα θεσσαλίας με τυρί και κιμά
- 800 γραμμάρια αλεύρι για πίτα (εγώ βάζω ΑΝΘΟΣ κόκκινο)
- 1 μεγάλο νεροπότηρο ζεστό νερό.
- 2 κουταλιές της σούπας λάδι.
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι ,
- λίγο αλάτι.
- Φυτίνη 1/2 ποτηριού.
- Λάδι.
- Νισεστές.
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο.
- 1 ξερό κρεμμύδι,
- 1/2 ματσάκι άνηθο.
- αλάτι,πιπέρι.
- 1 κιλό πράσα μόνο το άσπρο κομμένο ροδέλες.
- 1/2 κιλό τυρί.
- 2 αυγά .
- Ανοίγουμε λακκούβα στο αλεύρι, ρίχνουμε το νερό το λάδι το ξύδι και το αλάτι. Το ζυμώνουμε καλά να βγάλει μέσα φουσκάλες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο αλεύρι, πρέπει να γίνει μια στρωτή ζύμη κατάλληλη για φύλλο.
- Το χωρίζουμε σε 7 μπαλάκια και μετά το κάθε μπαλάκι σε 5 μικρότερα. Πλάθουμε το καθένα χώρια και τα ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια.
- Λιώνουμε 1/2 ποτήρι φυτίνη και αλείφουμε με αυτήν τα φυλλαράκια και τα ενώνουμε 5 -5,το ένα πάνω στο άλλο και το τελευταίο καπάκι. Τα πατάμε να ενωθούν ,τα βάζουμε σε δίσκο σκεπασμένα με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο.
- Κόβουμε τα πράσα ροδέλες και τα ζεματάμε 10 λεπτά .Τα στραγγίζουμε.
- Ζυμώνουμε τον κιμά με 1/2 ποτήρι νερό να μαλακώσει. Τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με 2-3 κουταλιές λάδι, προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε με τα πράσα. Τα γυρίζουμε καλά και προσθέτουμε τον άνηθο αλάτι ,πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό για να βράσουν καλά.Τα κρυώνουμε και προσθέτουμε το τυρί με τα 2 χτυπημένα αυγά. Έτσι έχουμε έτοιμη την γέμιση.
- Παίρνουμε τις ομάδες των φύλλων και ανοίγουμε φύλλα με ανακατεμένο αλεύρι και νισεστέ. Τοποθετούμε στο βουτυρωμένο ταψί το πρώτο και δεύτερο φύλλο ραντισμένα με λάδι ανάμεσα .Βάζουμε το τρίτο φύλλο αλλά δεν βάζουμε λάδι αλλά το 1/2 της γέμισης που την απλώνουμε παντού .Βάζουμε το τέταρτο φύλλο με λάδι πάλι ραντισμένο και προσθέτουμε το πέμπτο στο οποίο θα βάλουμε την υπόλοιπη γέμιση και όχι λάδι. Βάζουμε το έκτο φύλλο το ραντίζουμε κι αυτό με λάδι και βάζουμε και το τελευταίο από πάνω.
- Ζεσταίνουμε λίγο λάδι ανακατεμένο με λίγη φυτίνη και το ρίχνουμε επάνω στο τελευταίο φύλλο.
- Χαράζουμε την πίτα μας και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 50 λεπτά.
Ζητάμε πάντα αλεύρι για φύλλο.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη, σημασία έχει και το μέγεθος του νεροπότηρου που μετράμε το νερό ,γιαυτό το γράφω.
Παρόμοια συνταγή: Πρασοκιμαδόπιτα