Συμπυκνωμένος σπιτικός ζωμός κρέατος
- 2 κιλά βοδινό κρέας ή οστά , ή κρεας και οστά από πουλερικά
- Λάδι για το τηγάνισμα
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 3 κρεμμύδια
- 3 μεγάλο καρότα
- 100 g σέλινο
- 2 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας
- 1 λίτρο κόκκινο κρασί
- 3 λίτρα νερού
- πιπέρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 γαρίφαλα
- 2 κλωναράκια θυμάρι
- 4 σποράκια μπαχάρι
- Αλάτι
- Πλενουμε τα Κοκκαλα, το κρέας το κοβουμε σε μέγεθος καρυδιού σε κομμάτια.
- Βάζουμε λιγο λαδι στην κατσαρολα μας και τα καβουρντιζουμε σιγα σιγα για (περίπου 2 ώρες), αν δεν εχουμε μεγαλη κατσαρολα τα α αλείφουμε με λάδι και τα βαζουμε σε ενα ταψι και τα ψήνουμε στο φουρνο (περίπου 2 ώρες).
- Στη συνέχεια, κόψτε τα λαχανικά σε μέγεθος καρυδιού και τα προσθέσετε και αυτα στη κατσαρολα η στο ταψι, τα αφηνουμε και αυτα να τσιγαριστουν πολυ καλα τουλαχιστον για 30 λεπτά.
- Μετα τα ριχνουμε ολα μαζι απο το ταψι στην κατσαρολα, βαζουμε την πάστα ντομάτας και αφηνουμε να τσιγαριστη και αυτη πολυ καλα. Σβήνουμε με κόκκινο κρασί και τα αφήνουμε να παρουν μια βραση
- Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να παρουν μια βραση, προσθέστε τα μπαχαρικά και μαγειρέψτε σκαπασμενο με το καπάκι της κατσαρολας, βραζουμε τουλαχιστον για 3 ωρες, αν βγάλει αφρο το ξαφρίζουμε, κατα στο τέλος σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι
- Όταν Τα οστά και κρέας ειναι βρασμένα καλά, περάστε το ζωμό μέσα από ένα χοντρό τρυπητό, τα λαχανικα δεν τα χρειαζομαστε πια.
- Ξαναβραζουμε τη σάλτσα μεχρι να μειωθεί στα μισα, δηλαδη αν ειναι 2 λιτρα να έρθει στο ένα λίτρο.
- Περνάμε το ζωμο από ένα λεπτό σουρωτήρι η γαζα και το ρίχνουμε καυτο στο βάζο.
Η συνταγη αυτη Κάνει περίπου 1 λίτρο για 1 1/2 λίτρα.
Το Φον κραταει στο ψυγείο για περίπου τρεις μήνες (κλειστο ) και κατεψυγμένο τουλάχιστον έξι μήνες.
Εγω το εβαλα και σε παγουθηκες και οταν χρειαστω παίρνω κομματια αυτα που θελω
Η σάλτσα στο ψυγείο, ειναι πηχτή και τρεμουλιαστη σαν ζελες αλλά διαλύεται, πάλι οταν την ριξουμε σε καυτο τηγάνι η την ζεστανουμε
Η σκούρα σάλτσα Φον είναι η τέλεια σάλτσα για το κρέας
Η συνταγη από εδώ