Γιορτινό γεμιστό ψωμί

recipe image
Προστέθηκε από Hlianna, Δευτέρα, 08 Μάρτιος 2010 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 8 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Ένα καρβελάκι γιορτινό, γεμάτο εκπλήξεις για ένα ξεχωριστό τραπέζι, αλλά και για πικ νικ ακόμα. Είναι από μόνο του ένα πλήρες γεύμα με μια φρέσκια σαλάτα.

Συστατικά
  • 1 καρβέλι ψωμί στρογγυλό του κιλού
  • 1 κονσέρβα ψητές πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 μελιτζάνες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 2 κολοκυθάκια σε φέτες
  • Μερικά μανιτάρια σε φέτες
  • Φύλλα βασιλικού
  • Μισή κούπα παρμεζάνα
  • 4 φέτες κασέρι
  • 4 φέτες ζαμπόν καπνιστό ή γαλοπούλα
  • 1 κούπα σάλτσα λιαστής ντομάτας
  • Λίγο λάδι
  • Λίγη ρίγανη ή θυμάρι για τα λαχανικά
Οδηγίες

  1. Παίρνουμε ένα καρβέλι ψωμί από το φούρνο και αφαιρούμε ένα καπάκι από το πάνω μέρος του. Αφαιρούμε εσωτερικά την ψύχα του καρβελιού.
  2. Αλείφουμε με τη σάλτσα της λιαστής ντομάτας το εσωτερικό του ψωμιού, καθώς και το καπάκι του.
  3. Ψήνω τα λαχανικά μου με λίγο λάδι στο τεφάλ ή τα ψήνω στο γκριλ του φούρνου  μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Αφού έχω έτοιμα τα λαχανικά μου αρχίζω να γεμίζω το καρβέλι μου, βάζοντας τα υλικά μου κατά στρώματα.
  5. Πάνω από τη σάλτσα ντομάτας βάλω τις μελιτζάνες, λίγη παρμεζάνα, τις φέτες των κολοκυθιών, τα φύλλα του βασιλικού, λίγη παρμεζάνα, τα μανιτάρια, λίγη ρίγανη ή θυμάρι, το ζαμπόν, λίγα λαχανικά ακόμα και τέλος τις φέτες κασέρι. Προσέχω να μην αφήνω κενά. Τέλος βάζω το καπάκι, το πιέζω και το κλείνω με σελοφάν ή αλουμινόχαρτο και το βάζω για ώρες στο ψυγείο για να δέσουν οι γεύσεις.
  6. Το βγάζουμε και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο για μισή ώρα περίπου να γίνει τραγανό και να λιώσουν τα τυριά.
  7. Το σερβίρουμε σκέτο ή μαζί με άλλους μεζέδες στο γιορτινό τραπέζι ή σαν κύριο ακόμα με μια σαλάτα.

 

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να φτιάξουμε ζύμη ψωμιού δική μας, να την απλώσουμε σε φόρμα στρογγυλή με σούστα, να τη γεμίσουμε όπως περιγράφω πιο πάνω , να διπλώσουμε το ζυμάρι, να κλείσουμε με καπάκι από ζύμη και να ψήσουμε το ψωμί μας μαζί με τη γέμισή του. Λαδώνουμε την επιφάνεια, βάζουμε σουσάμι και ψήνουμε στους 200ο για 1 ώρα περίπου.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και όποια άλλα λαχανικά ψητά θέλετε.