Πρόσφατα σχόλια



FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Απ:Περισσεύματα ψωμιού
shubhupatil 8.7.2019 11:08
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Hlianna 25.2.2019 8:35
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Hlianna 25.2.2019 8:11
Απ:Παιχνίδι: Βρες τη λέξη !
Johnnys 23.2.2019 22:50
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Johnnys 23.2.2019 22:21
Απ:Παιχνίδι: Συνέχισε την Παροιμία......
Johnnys 23.2.2019 22:18
Απ:Παιχνίδι: Ναι ή Όχι;
Johnnys 23.2.2019 22:15
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Johnnys 23.2.2019 22:12
Απ:Παιχνίδι: Ερωτήσεις-Απαντήσεις !
Johnnys 23.2.2019 22:10
Απ:Μαγειρεύω....φράσεις!
Johnnys 23.2.2019 22:05
Απ:ψωμί ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και συντηρητικά
Johnnys 23.2.2019 2:06
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Johnnys 22.2.2019 23:47
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Athina P 15.2.2019 10:59
Απ:Κεικ με τυρί μασκαρπόνε
Athina P 15.2.2019 10:52
Απ:Γιορτή !
Athina P 15.2.2019 10:50
Απ:Κάνναβη σε τροφές
Hlianna 2.2.2019 8:25
Απ:Περισσεύματα ψωμιού
Athina P 23.1.2019 9:31
Απ:Περισσεύματα ζυμαρικών
Athina P 23.1.2019 9:28
Απ:Περισσεύματα ψαριού!
Athina P 23.1.2019 9:12
Κάνναβη σε τροφές
Athina P 4.1.2019 18:03
Περισσότερα...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

759-kalamarakia.jpg
Καλαμάρια γεμιστά

To ροδάκινο

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Η ροδακινιά θεωρείται "Το Δέντρο της Ζωής του Επίγειου Παραδείσου", που παρέχει στους ανθρώπους ζωή και χαρά. Ο ανθός της ροδακινιάς συμβολίζει την άνοιξη, την αναγέννηση και ως συνέπεια τη γονιμότητα.

Τα ροδάκινα χρησιμοποιήθηκαν και από τους αρχαίους Αιγυπτίους σαν πρόσφορα στον θεό της ηρεμίας. Συμβολίζει την αγνότητα και την αθανασία. Οι Ρωμαίοι θεωρούσαν το ροδάκινο φρούτο της Αφροδίτης και το αποκαλούσαν «ο μαστός της Αφροδίτης». Στις παραδόσεις της Ανατολής το ροδάκινο ήταν σύμβολο της γυναικείας γονιμότητας, και στην αρχαία Κίνα ήταν μέρος του Ταοϊστικού σεξουαλικού μυστικισμού. Στην κινέζικη γλώσσα "ταο" σημαίνει ροδάκινο. Σε έναν λιγότερο σεξουαλικό συμβολισμό τα ροδάκινα συνδέονταν με την αθανασία, την ειλικρίνεια και την αλήθεια. Ένα ροδάκινο μαζί με φύλλα συμβολίζει την ένωση της καρδιάς με την γλώσσα που λέει την αλήθεια.

Οι αρχαίοι Έλληνες δε γνώριζαν τη ροδακινιά. Πιστεύεται ότι ήρθε στην Ευρώπη από την Κίνα, στην οποία ήταν αυτοφυής, καλλιεργούμενη από αρχαιοτάτων χρόνων. Στην Ευρώπη έκανε τη παρουσία της σύμφωνα με διάφορους συγγραφείς γύρω στον 1ο μ.Χ. αι. Καλλιεργείται σε μεγάλη κλίμακα στην Ιταλία, Γαλλία, ενώ στην Αμερική τα τελευταία 10 χρόνια στην Καλιφόρνια, Βιρτζίνια και Τέξας. Στη χώρα μας καλλιεργείται σχεδόν παντού, οι πιο όμως συστηματικοί οπωρώνες βρίσκονται στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, απ’όπου γίνεται εξαγωγή πολλών χιλιάδων τόνων ροδάκινων.

Το ροδάκινο (επιτραπέζιο και βιομηχανικό) είναι κυρίαρχη παραγωγή στο νομό Ημαθίας όπου μαζί με τον γειτονικό νομό Πέλλας αποτελούν την «καρδιά» της ελληνικής παραγωγής ροδάκινου.

Οι καρποί ποικίλουν πολύ, ανάλογα με την ποικιλία, το μέγεθος, το χρωματισμό του, το άρωμα της σάρκας…

Η επιδερμίδα του είναι τις περισσότερες φορές βελούδινη χάρη στο λεπτό χνούδι, άλλοτε όμως είναι λεία (μηλοροδάκινα). Άλλοτε η σάρκα (μεσοκάρπιο) είναι χυμώδες, κίτρινη (ροδάκινα κιτρινόσαρκα), ή λευκό (ροδίκινα λευκόσαρκα). Άλλοτε κοκκινωπό κοντά στο κουκούτσι, πάνω στο οποίο μπορεί να προσκολλιέται (ροδάκινα συμπύρηνα), ή όχι (εκπύρηνα)…

Tο νεκταρίνι είναι ροδάκινο Το νεοελληνικό νεκταρίνι (= ροδάκινο) είναι γλωσσικό αντιδάνειο (βγήκε έξω ως λέξη και το ξανα εισάγαμε) ως nectarous (= γλυκός σα νέκταρ) Οι λέξεις αυτές μεταφέρθηκαν στην αγγλική μέσω της λατινικής (πβ. nectar, ambrosia): nectar (= νέκταρ, οποιοδήποτε απολαυστικό ποτό) nectarean, nectareous (= νεκταροειδής, πολύ απολαυστικός) nectarine (= ροδακινιά, ροδάκινο).

Είναι καλό να γνωρίζει ο κόσμος ότι γιαρμάς δεν είναι το ίδιο με το ροδάκινο και ότι δεν υπάρχει πια.

Υπάρχουν ένα σωρό γνώσεις για το πώς να διαλέγεις τα έτοιμα ροδάκινα από το δέντρο, πότε να τα κόψεις, πώς η υγρασία τους δίνει το χρώμα και τη γεύση τους, μα καλύτερα απ' όλα ότι ένα ροδάκινο δεν είναι ποτέ απλώς μόνο ένα ροδάκινο. Λένε πως κρύβει πολύ μεράκι, κόπο και αγάπη για την καλλιέργεια, πολλά μυστικά και πολλές δυσκολίες. Δεν είναι τυχαίο ότι το καλύτερο ροδάκινο βγαίνει στο Βελβενδό. Το Βελβενδό είναι ένα πανέμορφο χωριό ή καλύτερα κωμόπολη στους πρόποδες των Πιερίων. Έχει ωραίο κλίμα, πλούσια βλάστηση και εύφορο κάμπο όπου καλλιεργούνται ροδακινιές, μηλιές, κυδωνιές και αχλαδιές. Το χωριό έχει περίπου 3.500 κατοίκους και απέχει λίγα μέτρα από την τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου. Τα τελευταία 2 χρόνια γίνεται η γιορτή του ροδάκινου με γλέντια στην πλατεία, με παραδοσιακά τραγούδια της Μακεδονίας και εξαιρετικό φαγητό. Κάθε είδους ενδιαφέροντα που έχουν σχέση με το ροδάκινο. Στήνονται περίπτερα γνωριμίας με το ροδάκινο, τα παράγωγά του, αλλά και τις παραδοσιακές τουλούμπες, χάπενινγκς με παρά πέντε και συναυλία μοντέρνων συγκροτημάτων στους καταρράκτες του Σκεπασμένου, μια μαγική τοποθεσία τρία χιλιόμετρα από το χωριό και βόλτες. Στο Καταφύγι, ένα από τα χωριά του Δήμου Βελβενδού στα 1.500 μέτρα υψόμετρο, γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Ζορμπάς, η φιγούρα που ενέπνευσε τον Καζαντζάκη για το ομώνυμο βιβλίο του.

Ο γιαρμάς ήταν μια ποικιλία ροδάκινου που δεν υπάρχει πια, ήταν ευαίσθητη ποικιλία και δεν άντεξε. Ήταν συγγενής του ροδάκινου και είχε κροκί, μεταξένια φλούδα που κάλυπτε το βαθυκίτρινο και ζουμερό εσωτερικό του. Και τα δύο φρούτα ήταν πολύ ευαίσθητα. Το καλοκαίρι ήταν το σταθερό σημείο αναφοράς του, αλλά η σταδιακή εξαφάνισή του από τις καλοκαιρινές αγορές πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Αυτό που τρώμε κυρίως σήμερα είναι ένα είδος γιερμαδοροδάκινου. Υπάρχουν ποικιλίες που έχουν ένα ή δύο από τα χαρακτηριστικά του ροδάκινου της Αφροδίτης, αλλά απέχουν πολύ από αυτό. Το μέρος έχει πάρει το όνομα του Όλου. Μια αναλύτρια του είδους είχε γράψει ότι: «Η εξαφάνιση του ροδάκινου αποκαλύπτει την έκταση στην οποία οι αισθήσεις (δια)πλέκονται με ιστορία, μνήμη, λήθη, αφήγηση και σιωπή. Το ροδάκινο μετέφερε μαζί του νύξεις αλλοτινών εποχών, όπου η σχέση ανάμεσα στην τροφή και στο ερωτικό ήταν ίσως πιο σαφής, (κατ)ονομασμένη και καθαγιασμένη, μια σχέση που, αν και ήταν κομματιασμένη και βυθισμένη στο ασυνείδητο, μεταφέρθηκε διά μέσου των αιώνων από το ροδάκινο ένα φρούτο που βαστούσε τον μύθο στη φόρμα του». Η αλήθεια είναι ότι νέα εισαγόμενα εξωτικά φρούτα εκτόπισαν το ροδάκινο και μαζί με αυτό ένα μωσαϊκό από μνήμες, γεύσεις και αρώματα. Με τάση για φιλοσοφική προσέγγιση κάποιοι αναρωτιούνται αν: «Αλήθεια, είναι η εξαφάνιση του «ροδάκινου της Αφροδίτης» ένα ιδιοσυγκρασιακό γεγονός; Ή μήπως η εξαφάνιση του «ειδικού» ροδάκινου ως μικρο-ιστορίας ενσαρκώνεται στις καθημερινές, σαρωτικές, μακρο-ιστορικές κοινωνικο-πολιτισμικές αλλαγές;

Η εξαφάνιση γεύσεων, αρωμάτων και υφών αυξάνει στα σύγχρονα ευρωπαϊκά περιθώρια.. Αναρωτιούνται μήπως με τη λογική της διεθνικής ομοιομορφίας, ίσως να έχει εγκαινιαστεί μια μαζική επέμβαση στις συμποσιακές κουλτούρες των ευρωπαϊκών κρατών-μελών, καθορίζοντας τι είδους περιφερειακές ποικιλίες βασικών τροφίμων και προϊόντων μπορούν να καλλιεργηθούν, να προωθηθούν στην αγορά και να εξαχθούν. Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα στην Ε.Ε. όπως συγκεκριμένα είδη ιρλανδέζικης πατάτας, γερμανικής μπίρας και γαλλικού τυριού που δεν είναι πλέον αποδεκτά στη δημόσια αγορά, δεν δικαιούνται επιδοτήσεις, διότι φαίνονται διαφορετικά, έχουν γεύση αλλιώτικη και συχνά παραβιάζουν τους νέους κανονισμούς υγείας.

Το ροδάκινο έχει περίπου 50 ποικιλίες. Η εποχή συγκομιδής κρατάει από τα μέσα Ιουνίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια αγορά υπάρχει μια κάμψη στην ζήτηση κομπόστας ροδάκινου, αφού οι μικρές ηλικίες δεν φαίνεται να την προτιμούν. Για αυτό ισχυρίζονται οι ειδικοί ότι ευθύνεται ακόμη και η συσκευασία, το κουτί δηλαδή, το οποίο δεν είναι ελκυστικό για αυτές τις ηλικίες, αλλά και το μεγάλο κόστος κατασκευής του το οποίο δεν επιτρέπει κάποια ριζική αλλαγή του.

Οφέλη για την υγεία
Χάρη στο σύμπλεγμα βιταμινών, κυρίως C και Ε, που περιέχει προστατεύει από γαστρεντερικές διαταραχές, βοηθάει στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, βοηθάει στην αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι καλό διουρητικό και υπακτικό.

Το ροδάκινο αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης, γι αυτό συστήνεται η συχνή του κατανάλωση, ενώ λόγω του ογκώδους των διαφόρων λαχανικών και της χαμηλής ενέργειας την οποία παρέχουν καταναλώνονται από όσους επιδιώκουν να αδυνατίσουν. Επομένως, είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι το ροδάκινο είναι ένα από τα πλουσιότερα σε νερό, φρούτα, καθώς αποτελείται κατά 89% από νερό. Επομένως ενυδατώνει το σώμα, την επιδερμίδα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος. Eκτός όμως από τα πολύτιμα συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό, χρησιμοποιείται και ως καλλυντικό.

Επίσης χάρη στην περιεκτικότητα του σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, το ροδάκινο είναι κατάλληλο για όσους έχουν άγχος, υπερένταση και νιώθουν κόπωση. Δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, ιδιαίτερα με τα φρούτα, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωσή μας. Μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που μας θωρακίζουν και μας προστατεύουν από νοσήματα φθοράς, αυξάνοντας έτσι το προσδόκιμο επιβίωσης.

Προτεινόμενος τρόπος συντήρησης
Ιδανική φάση για την κατανάλωσή τους είναι η πλήρης ωρίμανση, η οποία συμβαίνει, από τα μέσα Ιουνίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερη προσοχή όμως γιατί αμέσως μετά επέρχεται ταχύτατα η σήψη. Έτσι καλό θα είναι να καταναλώνονται νωπά, γιατί μπορούν να διατηρηθούν μόνο γύρω στις 15 ημέρες. Γενικά το ροδάκινο είναι αρκετά ευαίσθητο στη ζέστη και αν μείνει εκτός ψυγείου σαπίζει γρήγορα.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Εκτός από πολύτιμα φρούτα, τα οποία καταναλώνται νωπά, τα ροδάκινα γίνονται μαρμελάδα, γλυκό, κομπόστα, λικέρ, αναψυκτικά και χυμοί γιατί έχουν νόστιμη, γλυκιά γεύση, ιδιαίτερο άρωμα και ζωντανό χρώμα.

Ηλέκτρα Κουτούκη: Δημοσιογράφος για noikokyra.gr

iatronet.gr

Συνταγές για cheesecake με ροδάκινα,  παγωτό ροδάκινο, μαρμελάδα ροδάκινο

 

Μεταφορά στην κορυφή