Μαρουλοντολμάδες
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος .( προτιμότερο ανάμεικτος με λίγο αρνίσιο)
- 4 μαρούλια .
- 2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα.
- 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα.
- Άνηθο ψιλοκομμένο .
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο.
- 1 ποτηράκι κρασιού λάδι.
- 1/2 κούπα ρύζι γλασσέ η καρολίνα.
- Πιπέρι, Αλάτι.
- 1 λίτρο ζωμό κρέατος η 1 κύβο σπιτικό σε ένα λίτρο βραστό νερό.
- 1 κουταλιά βούτυρο.
- Στην μύτη του κουταλιού του γλυκού πελτέ ντομάτας.
Για το αυγολέμονο.
- 2 αυγά
- 2 λεμόνια
- 1 κουταλιά σούπας κορν-φλαουρ.
- Καθαρίζουμε τα μαρούλια και κρατάμε τα μεγάλα γερά και τρυφερά φύλλα. Πλένουμε πολύ καλά τα φύλλα, κόβουμε τα χοντρά κοτσάνια και τα βουτάμε λίγα-λίγα για ελάχιστα λεπτά σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, να ζεματιστούν. Τα βγάζουμε με προσοχή και τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος να στραγγίσουν.
- Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ και προσθέτουμε το 1/2 ποτηράκι λάδι, τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, άνηθο ,μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι,και το ρύζι πλυμένο.
- Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα που πρέπει να είναι αφράτο. Αν δεν είναι ,προσθέτουμε λίγο νερό. Το αφήνουμε για τουλάχιστον μισή ώρα στο ψυγείο σκεπασμένο.
- Στρώνουμε τα φύλλα ένα-ένα και βάζουμε λίγο από το μείγμα του κιμά. Τυλίγουμε προσεχτικά και στρώνουμε τους ντολμάδες σε σειρές σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε τον καυτό ζωμό κρέατος, αφού πρώτα τους έχουμε καλύψει με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν στο βράσιμο. Προσθέτουμε το βούτυρο, το υπόλοιπο 1/2 ποτηράκι λάδι, και τον πελτέ ντομάτας.
- Τους βράζουμε για 45 λεπτά περίπου, σε σιγανή φωτιά. Τους αυγοκόβουμε με τον γνωστό τρόπο.