Πρόσφατα σχόλια



FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Lost Love Spell Caster +27780802727 Rome Italy
thiuenio 23.2.2024 17:48
+27780802727 Black magic Spells that Works Dubai
thiuenio 23.2.2024 17:29
Psychic medium revenge forces +27780802727 Ankara
thiuenio 23.2.2024 17:27
+27780802727 Love Spells Reunite Your Relationship
thiuenio 23.2.2024 17:25
Powerful Voodoo Love Spells +27780802727 Athens
thiuenio 23.2.2024 17:23
Psychic ways +27780802727 Win Court Case Pretoria
thiuenio 23.2.2024 17:22
+27780802727 Execute Revenge Spells Black Magic UK
thiuenio 23.2.2024 17:20
계룡출장샵⌒24시친절상담◁톡dio16)◁계룡출장마사지¥¥ 계룡맛집 계룡모텔출장→야동코리아
biwobi1692 23.2.2024 2:52
출장샵『양주콜걸』〓톡DIO16〓양주출장문의☞양주조건만남☞양주애인대행//마사지전문 /양주출장
biwobi1692 23.2.2024 2:46
출장샵『압구정콜걸』〓톡DIO16〓압구정출장문의☞압구정조건만남☞압구정애인대행//마사지전문 /
biwobi1692 23.2.2024 2:40
『이촌조건만남』(카톡dio16)이촌출장샵(£출장맛사지£)이촌무한샷출장??이촌노콘출장ザˇ남성
biwobi1692 23.2.2024 2:34
>>무한샷출장?당고개출장샵☞당고개출장샵가격「내상제로」당고개조건만남 당고개
biwobi1692 23.2.2024 2:27
제주출장샵⌒24시친절상담◁톡dio16)◁제주출장마사지¥¥ 제주맛집 제주모텔출장→야동코리아
biwobi1692 23.2.2024 2:21
『태안조건만남』(카톡dio16)태안출장샵(£출장맛사지£)태안무한샷출장??태안노콘출장ザˇ남성
biwobi1692 23.2.2024 2:15
망우콜걸부르기◁예약톡dio16)▷횟수무제한?? 망우출장샵◁망우퇴폐업소▷ 망우출장만남/망우조
biwobi1692 23.2.2024 2:09
출장샵『청양콜걸』〓톡DIO16〓청양출장문의☞청양조건만남☞청양애인대행//마사지전문 /청양출장
biwobi1692 23.2.2024 2:03
무주무한샷출장√톡DIO16>>무한샷출장√무주출장안마
biwobi1692 23.2.2024 1:57
『천안출장문의』☞톡dio16☞천안출장샵천안모텔출장 천안퇴폐업소☞천안아가씨☞천안조건만남
biwobi1692 23.2.2024 1:51
정선콜걸부르기◁예약톡dio16)▷횟수무제한?? 정선출장샵◁정선퇴폐업소▷ 정선출장만남/정선조
biwobi1692 23.2.2024 1:45
『김포조건만남』(카톡dio16)김포출장샵(£출장맛사지£)김포무한샷출장??김포노콘출장ザˇ남성
biwobi1692 23.2.2024 1:39
Περισσότερα...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

3703-xalvassokolatenios.jpg
Χαλβάς σοκολατένιος

Το Τσίπουρο

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail



Το τσίπουρο είναι ένα ελληνικό αλκοολούχο ποτό το οποίο ξεκίνησε την πορεία του πριν από επτά περίπου αιώνες στα μοναστήρια του Αγίου Όρους.

  Η Τσικουδιά ή Ρακή στην Κρήτη είναι κάτι ανάλογο, ωστόσο η κυριότερη διαφορά του είναι ότι η τσικουδιά είναι προϊόν μονής απόσταξης. Σε άλλες χώρες, παρόμοια ποτά είναι η Ιταλική Γκράπα και το Αράκ της Μέσης Ανατολής.

Το τσίπουρο έχει τις περισσότερες φορές 36 με 45 αλκοολικούς βαθμούς.

Δεν πρέπει να συγχέεται με το ούζο, ποτό με διαφορετικό τρόπο παρασκευής.

Μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα η παραγωγή τσίπουρου γινόταν αποκλειστικά "κατ' οίκον", δεν υπήρχε δηλαδή μαζική βιομηχανική παραγωγή. Αποστάζεται από τα παραπροϊόντα του κρασιού, σαν ο άνθρωπος να θέλησε να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο το δώρο των θεών, το αμπέλι.

Τσίπουρο ονομάζεται στην Ελλάδα το απόσταγμα από στέμφυλα. Παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου έχουν η Μακεδονία, η Κρήτη, η Θεσσαλία, και η Ήπειρος.

Πρώτη ύλη για την παραγωγή αποστάγματος είναι τα στέμφυλα, δηλαδή η μάζα που απομένει μετά την συμπίεση του σταφυλοπολτού, με σκοπό την παραγωγή κρασιού. Αυτή η μάζα αποτελείται από τους φλοιούς των σταφυλιών, τα γίγαρτα (κουκούτσια) ενώ περικλείει και κάποιο ποσοστό αζύμωτου γλεύκους (μούστου), γλεύκους σε ζύμωση ή και πλήρους ζυμωμένου γλεύκους (κρασιού)

 Τα στέμφυλα, για να δώσουν αλκοολούχο απόσταγμα, θα πρέπει αφενός να μην έχουν αποστραγγιστεί εντελώς και αφετέρου να έχουν υποστεί αλκοολική ζύμωση, ώστε τα σάκχαρα του εναπομένοντος μούστου να μετατραπούν σε αλκοόλη. Το τσίπουρο μπορεί να παραχθεί από στέμφυλα που είναι ζυμωμένα και προέρχονται από ερυθρή οινοποίηση με μικρότερη ή μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού. Ακόμη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στέμφυλα που ζυμώνονται ξεχωριστά, από τον κύριο όγκο του γλεύκους, τα οποία προέρχονται από λευκά σταφύλια, αλλά και από ερυθρά σταφύλια, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ροζέ ή λευκού κρασιού με απευθείας συμπίεση.

 Η ζύμωση διαρκεί περίπου 30 ημέρες, όταν τα στέμφυλα ζυμώνονται μόνα τους, και πολύ λιγότερο όταν ζυμώνονται μαζί με το μούστο. Κατά την πρώτη απόσταξη παίρνουμε ένα απόσταγμα (σούμα) που αποτελεί το 15 με 20% του αρχικού όγκου. Μετά το τέλος της απόσταξης, το υπόλειμμα απορρίπτεται. Στη δεύτερη απόσταξη γεμίζουμε τον άμβυκα (καζάνι) κατά 80-90% με σούμα. Πολλές φορές, το προϊόν που λαμβάνεται από την πρώτη απόσταξη καταναλώνεται χωρίς να υποστεί δεύτερη απόσταξη. Το διπλοαποσταγμένο τσίπουρο, όμως, είναι καθαρότερο και λεπτότερο σε άρωμα και γεύση.

Στη δεύτερη απόσταξη είναι δυνατόν να προσθέσουμε αρωματικές πρώτες ύλες όπως γλυκάνισο, μάραθο, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και μαστίχα. Μετά τη δεύτερη απόσταξη αφαιρούμε το πρώτο 0,5 με 1 λίτρο. Έχει μεγάλο αλκοολικό βαθμό και αποτελεί την «κεφαλή». Κατόπιν συλλέγουμε την «καρδιά» η οποία αντιπροσωπεύει το 50% του αρχικού όγκου. Είναι το κλάσμα που περιέχει τα επιθυμητά συστατικά και το οποίο, αφού αραιωθεί για να επιτύχουμε τους επιθυμητούς αλκοολικούς βαθμούς, θα δοθεί στην κατανάλωση ως τσίπουρο. Το υπόλοιπο, την «ουρά», το συλλέγουμε και το τοποθετούμε στα στέμφυλα ή στη σούμα για να γίνει νέα απόσταξη. Καλός αλκοολικός βαθμός θεωρείται αυτός των 38-45% κατ' όγκο.

Η παρακολούθηση της απόσταξης θέλει μεγάλη προσοχή. Η θέρμανση του άμβυκα μπορεί να γίνει με ξύλα, κάρβουνο ή υγραέριο. Στην περίπτωση ξύλων ή κάρβουνου, η θέρμανση ρυθμίζεται ανάλογα με την τροφοδοσία και με την παροχή αέρα, ανοίγοντας ή κλείνοντας την πόρτα που βρίσκεται κάτω από την εστία. Οι ατμοί νερού, αλκοόλης και άλλων πτητικών συστατικών θα κατευθυνθούν προς τον ψυκτήρα και θα παραληφθούν ως απόσταγμα.

Ο σύγχρονος τρόπος παρασκευής τσίπουρου από βιομηχανικές μονάδες γίνεται με τη μέθοδο της κλασματικής απόσταξης -ασυνεχούς απόσταξης κυρίως-, όπου χρησιμοποιούνται υψηλής ποιότητας κατασκευής ατμοκάζάνα, πλήρως ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα και ελεγχόμενα. Αυτό επιτρέπει την παρασκευή ενός πολλαπλά αποσταγμένου προϊόντος υψηλής ποιότητας, μειώνοντας τις ανεπιθύμητες ουσίες της απόσταξης στο ελάχιστο και επιτρέποντας στον παραγωγό να κάνει την επιθυμητή ανάμειξη μεταξύ κεφαλών,καρδιάς και ουρών.

Από τα τέλη του Οκτώβρη έως τα μέσα του Δεκέμβρη σε όλη την Ελλάδα «βράζει» ο τόπος. Παραδοσιακά καζάνια ετοιμάζουν το «αγιονέρι», με αποκορύφωμα τις διάφορες γιορτές τσίπουρου σε πολλές περιοχές (Μακεδονία, Ήπειρο), οι οποίες συνοδεύονται με παραδοσιακά γλέντια

Το τσίπουρο σερβίρεται σε μικρά ποτήρια και καταναλώνεται κάποιες φορές σκέτο, αλλά συνήθως σε συνοδεία με μεζέδες. Εκλεκτοί μεζέδες για τσίπουρο θεωρούνται ο παστουρμάς, τα παστά και οι ελιές. Πολλές φορές προστίθεται στο ποτό νερό ή πάγος.
Πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια


Οι φωτογραφίες είναι από το φίλο ΧΡΗΣΤΟ ΜΠΑΜΠΛΑ πού έφτιαξε το τσιπουράκι του και μας κέρασε!!!!Βλέπουμε πώς φτιάχνεται το τσίπουρο "κατ΄οίκον"
Στην υγεία σου, Χρήστο!!!!
Μεταφορά στην κορυφή