Σπλήνα γεμιστή στο φούρνο της Σοφίας
Ένα ασυνήθιστο φαγητό για τους λάτρεις της σπλήνας και περισσότερο γι αυτούς που έχουν χαμηλό αιματοκρίτη και δεν τους αρέσει και τόσο.
Μια δοκιμή θα σας πείσει.
- Μεγάλη σπληνα μοσχαρίσια χαραγμένη απο το χασάπη οριζοντια από την μια πλευρά σαν τσέπη για να γεμισει και να κλεισουμε με οδοντογλυφίδες.
- 2 κρεμμύδια
- ανιθο, μαιντανο, δυόσμο
- 2 φλ/κια ρύζι καρολίνα
- αλάτι, πιπέρι, χυμό λαχανικών
- 1/2 λεμόνι
- πατατες για γαρνίρισμα
- 1 λεμονι στιμμένο
- αλάτι ,πιπέρι
- μουστάρδα
- 1 στιμμενο πορτοκάλι
- 1/2 φλ/να λάδι
- 1 φλ/να νερό
- Στο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι λιγάκι,κόβουμε σε κομματάκια το 1/3 της σπλήνας με ψαλιδάκι και το ρίχνουμε στα κρεμύδια, προσθετουμε ολα τα μυρωδικά κ στο τέλος το ρύζι πλυμμενο καλα, ρίχνουμε ελαχιστο ζεστο νερακι ανακατευουμε και κλεινουμε το μάτι.
- Γεμιζουμε τη σπλήνα την κλεινουμε γυρω-γυρω ανασηκώνοντας τις ακρες πανω κατω για να ειναι πιο ευκολη η ενωση την τοποθετουμε στο ταψι.
- Σε μιά λεκανίτσα βαζουμε τις πατατες και όλα τα υπολοιπα υλικά ανακατεύουμε και ρίχνουμε γυρω στο ταψί.
- Προσθετουμε το νερο και ψήνουμε στο φουρνο κατω κατω ,με αντιστασεις ,200 βαθ. 1,5 ώρα περίπου ανάλογα με το φούρνο .