Πρόσφατα σχόλια

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

2820-mpampasroymi.jpg
Μπαμπάς με ρούμι

Οι χυμοί φρούτων

Αξιολόγηση Χρήστη: / 2
ΧείριστοΆριστο 

λαμβάνονται από το στύψιμο νωπών φρούτων και πρέπει να έχουν το άρωμα, το χρώμα και τη γεύση από το φρούτο από το οποίο προήλθαν. Στη συσκευασία τους πρέπει απαραίτητα

 να αναγράφεται η προέλευσή τους. 

Η ποιότητα των χυμών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των φρούτων. Για το λόγο αυτό η παλαιότερη τάση που υπήρχε να χρησιμοποιούνται τα πλεονάσματα της φρουτοπαραγωγής για την παραγωγή χυμού έχει πλέον ξεπεραστεί. Σήμερα για την παρασκευή χυμών χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη οι κατάλληλες κατά περίπτωση ποικιλίες. Τα χρησιμοποιούμενα φρούτα πρέπει να ανήκουν σε ποικιλία που να παρουσιάζουν λεπτό και χαρακτηριστικό άρωμα, ισορροπημένη γευστικά αναλογία μεταξύ σακχάρων και οξέων και άφθονο χυμό. Σε αρκετές περιπτώσεις τα ζητούμενα γνωρίσματα επιτυγχάνονται με ανάμιξη χυμού από δύο ή περισσότερες ποικιλίες. 
 Οι χυμοί φρούτων παράγονται από φυσικό χυμό 100% ή από επανασυσταμένο συμπυκνωμένο χυμό με προσθήκη νερού. Για την παραγωγή τους συνήθως αναμιγνύονται εγχώριοι με εισαγόμενους χυμούς φρούτων, οι οποίοι εισάγονται σε συμπυκνωμένη μορφή και προστίθενται για την βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του τελικού προϊόντος. 

Είδη Χυμών 
Στην αγορά κυκλοφορούν διάφοροι τύποι χυμών, οι οποίοι διακρίνονται ανάλογα με κάποια χαρακτηριστικά τους. Με βάση τη διάρκεια ζωής τους διακρίνονται σε μακράς διάρκειας και μικρής διάρκειας. Η διαφορά εντοπίζεται στη θερμοκρασία παστερίωσης του χυμού. Οι μακράς διάρκειας χυμοί παστεριώνονται σε υψηλές θερμοκρασίες και διατηρούνται αναλλοίωτοι μέχρι και 9 μήνες. 
Ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε χυμό φρούτου, τα προϊόντα χυμών χωρίζονται σε: 

Φυσικοί χυμοί 100% 
Είναι προϊόν της φυσικής εκχύμωσης των νωπών φρούτων. Το προϊόν συσκευάζεται σε μεταλλικά ή χάρτινα κουτιά και φιάλες αφού πρώτα παστεριωθεί. Η περιεκτικότητα σε χυμό των συγκεκριμένων προϊόντων είναι 100% χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή συντηρητικών. Για το προϊόν αυτό έχουν θεσπιστεί προδιαγραφές για τη σύστασή του. Εκτός από τους παστεριωμένους χυμούς υπάρχουν και οι χυμοί μακράς οι οποίοι έχουν υποστεί αποστείρωση. 

Συμπυκνωμένοι χυμοί 
Είναι το προϊόν της συμπύκνωσης των φυσικών χυμών. Με αραίωσή του θα πρέπει να προκύπτει μίγμα με σύσταση ίδια με του φυσικού χυμού. Η συμπύκνωση γίνεται τουλάχιστον σε ποσοστό 50%. Οι πυκνοί χυμοί μπορεί να είναι ζαχαρούχοι ή μη. 

Νέκταρ 
Τα προϊόντα αυτά περιέχουν χυμό σε ποσοστό τουλάχιστον 45% , ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είναι νερό και ζάχαρη. Οι χυμοί αυτοί δεν περιέχουν συντηρητικά. Διαφοροποιούνται από τους ζαχαρούχους χυμούς γιατί περιέχουν και νερό. Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται συνήθως για την παραγωγή αυτών των χυμών είναι πολτός φρούτων. Συνήθως είναι αδιαφανής. 

Φρουτοποτά 
Η περιεκτικότητά τους σε χυμό είναι κάτω του 35%, ενώ περιέχουν και άλλα συστατικά όπως νερό, ζάχαρη, πρόσθετα αλλά όχι συντηρητικά. 
 Οι περισσότεροι διαδεδομένοι χυμοί στη χώρα μας είναι οι διάφοροι τύποι χυμού εσπεριδοειδών. 

 

Πόσο θρεπτικοί είναι οι χυμοί φρούτων;

Οι χυμοί φρούτων αποτελούν ιδιαίτερα θρεπτικά τρόφιμα, δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. 

Οι υδατάνθρακες, το βασικό θρεπτικό συστατικό των χυμών, αποτελούν το βασικό «καύσιμο» για τον οργανισμό.

Είναι η βασική πηγή άμεσα διαθέσιμης ενέργειας για τον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν τη μοναδικό θρεπτικό συστατικό που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο εγκέφαλος.

Οι χυμοί, κυρίως των εσπεριδοειδών, αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C. Συγκεκριμένα, ένα ποτήρι φυσικού χυμού πορτοκαλιού αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C.

Εκτός από τη βιταμίνη C, οι περισσότεροι χυμοί φρούτων αποτελούν σημαντική πηγή φυλλικού οξέος, και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, βιοτίνη, Β6,και Β12) που συμβάλλουν στην ισορροπημένη ανάπτυξη και στη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Παράλληλα,  η σύγχρονη τεχνολογία τροφίμων έχει κάνει δυνατό τον  εμπλουτισμό των συσκευασμένων  χυμών με απαραίτητα στοιχεία για τον οργανισμό, που συμβάλλουν στην βελτίωση της διατροφικής κατάστασης και τη διασφάλιση της επαρκούς διατροφικής τους πρόσληψης.

Ο εμπλουτισμός αυτός δίνει την δυνατότητα  στον καταναλωτή να μπορεί να επιλέξει χυμούς εμπλουτισμένους με ασβέστιο, μέταλλο ουσιώδες για την καλή υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης, σε συνδυασμό με βιταμίνη D,  η οποία διευκολύνει την απορρόφησή του από τον οργανισμό, αλλά και από άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνες Ε και Α, που προσφέρουν σημαντική προστασία στον οργανισμό. 

Έτσι, με ένα ποτήρι χυμού μπορούμε να προσλάβουμε βιταμίνες και μέταλλα σε ποσότητες που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να καταναλώσουμε πολύ περισσότερα τρόφιμα, και πιθανώς με πολύ περισσότερες θερμίδες,  για να τις φτάσουμε.

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για να καταναλώνεται ένα ποτήρι χυμού φρούτων;

 Ένα ποτήρι φυσικού χυμού φρούτων αποτελεί ιδανικό συστατικό του πρωινού. Ένα ποτήρι χυμού φρούτου προσφέρει στον οργανισμό την ενέργεια για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της ημέρας που ακολουθεί, ενώ ταυτόχρονα τον προμηθεύει με σημαντικό μέρος των βιταμινών που χρειάζεται καθημερινά.

Εκτός από το πρωινό, ο χυμός φρούτων αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για ενδιάμεσο γεύμα, ή σνακ. Είναι τρόφιμο εύκολα διαθέσιμο και πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.   Οι υδατάνθρακες που περιέχει τονώνουν τον οργανισμό, δεδομένου ότι αποτελούν το κυριότερο «καύσιμο» για τον εγκέφαλο. Έτσι, ο χυμός φρούτου αποτελεί πολύ καλή επιλογή για παιδιά και ενήλικες με έντονη σωματική δραστηριότητα.


 Διατήρηση 
Οι φυσικοί παστεριωμένοι χυμοί διατηρούνται στο ψυγείο για όσο χρονικό διάστημα ορίζει ο παρασκευαστής τους. Οι χυμοί μακράς διάρκειας διατηρούνται εκτός ψυγείου. Όλοι μετά το άνοιγμά τους διατηρούνται στο ψυγείο για τρεις μέρες. 
Οι συμπυκνωμένοι χυμοί και τα νέκταρ φρούτων διατηρούνται σε μέρος δροσερό και σκιερό αλλά μετά το άνοιγμά τους πρέπει και αυτοί να τοποθετούνται στο ψυγείο όπου τα νέκταρ διατηρούνται για τρεις μέρες ενώ οι συμπυκνωμένοι χυμοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πάρις Κυπαρισσίου, Σταματία Μαζαράκη, Μαρία Παπακωνσταντίνου. Βιβλίο «Γνωρίζοντας τα Τρόφιμα – Τροφογνωσία, Εμπορευματογνωσία» των εκδόσεων Les Livres du Tourisme, του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE.

 Aνθή Αγγελοπούλου από fe-mail.gr

Μεταφορά στην κορυφή