Φασόλια χάντρες
- 1,5 κιλό φασόλια μπαρμπούνια καθαρισμένα που δίνουν 700 γρ. περίπου καρπό
- 1 κούπα λάδι
- 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
- 1-2 σκ. Σκόρδο στην πρέσα
- 1 κουτί κονκασέ πολτοποιημένο ή 3-4κούπες φρέσκια ντομάτα ή πασάτα, ακόμα και 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 1 κούπα νερό
- Μισό κ.γλ. ζάχαρη
- Αλάτι, πιπέρι
- ½ κ.γλ. κύμινο (προαιρ.)
- Λίγο μαϊντανό ψιλ/νο
- 1 κύβο ζωμό κρέατος βιολογικό (προαιρ.)
- 3-4 κούπες νερό
- Ξεφλουδίζουμε τα μπαρμπουνοφάσουλα , βγάζουμε τον καρπό, τα πλένουμε καλά και στραγγίζουμε.
- Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαφρά το λάδι , ρίχνουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Βάζουμε την ντομάτα με τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά ακόμα.
- Προσθέτουμε τις χάντρες στην κατσαρόλα με το αλάτι, πιπέρι, κύμινο ή μαϊντανό (προς το τέλος του ψησίματος), ζωμό και νερό.
- Ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας συχνά και δοκιμάζοντας αν έχουν ψηθεί.
- Ενδιάμεσα ανακατεύετε το φαγητό που ψήνεται σε χαμηλή φωτιά και προσθέτετε νερό ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια.
- Μπορείτε να προσθέσετε μόνο το κύμινο ή μόνο το μαϊντανό ή και τα δύο.
- Δεν ρίχνουμε όλο το νερό από την αρχή, αλλά σταδιακά στην πορεία του ψησίματος.
- Kατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τις κατεψυγμένες χάντρες.
μπορω να τα φτιαξω ετσι και με ξερα φασολια;αν τα βαλω να μουλιασουν;