Γαλατοσταφιδόψωμα
- 500 γρ αλεύρι
- 100 γρ. ζαχαρη
- 75 γρ βουτύρου
- 1 αυγό
- 1 ασπράδι
- 150 ml γάλα
- 1 κύβο μαγιά , φρέσκια μαγιά ( 42 γρ )
- 200 γρ. σταφιδες
- 1 κρόκο αυγού για το άλειμμα
- Λιώνουμε το βούτυρο και ζεσταίνουμε το γάλα .
- Βαζουμε τη μαγιά στο ζεστό γάλα και ανακατευουμε διαλυθεί, βαζουμε όλα τα συστατικά σε λεκανη του μιξερ και με τον γάντζο και ζυμώνουμε καλά, αφήνουμε σε ζεστο μερος περίπου 30 λεπτά να διπλασιαστεί η ζύμη .
- Στη συνέχεια και πάλι το ζυμώνουμε καλά ζύμη και χωρίζουμε σε τεμάχια των 50 γρ το ενα . Από αυτά τα κομμάτια κανουμε μακροστενα ρολα περίπου 8 ποντους το ένα. Τα βαζουμε σε ένα ταψί που είναι στρωμένο με λαδόκολλα το ενα διπλα στο αλλο , αφήνουμε λιγο χωρο αναμεσα.
- Τα ρολα αυτα πρέπει να αγγίζουν το ενα με το άλλο, οταν φουσκωσουν, αφηνουμε και πάλι για 20 λεπτά να φουσκωσουν.
- Στη συνέχεια αλείφουμε τα ρολά με κρόκο αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 ° C για 20 έως 25 λεπτά .
Η συνταγή είναι από εδώ
και η ξερη εχει μεσα στο φακελακι 7 γρ = 25 γρ απο την φρεσκα
εδω αν βαλουμε ξερη μαγια θα χρειαστουμε 10 γρ περιπου
αν και τα ψωμακια γινονται πιο ωραια και αφροτα με την φρεσκα μαγια αλλα μια δοκιμη μπορουμε να την κανουμε