Γερμανικά Brezel

Παραδοσιακό γερμανικό, τρώγεται σαν ψωμάκι! Σκέτο ή με φρέσκο βούτυρο ακόμα καλύτερο! Ό,τι είναι για τους Έλληνες το σουσαμένιο κουλούρι ,είναι για τους Γερμανούς το μπρέτσελ!
- 500γρ. αλεύρι
- 1 φρέσκια μαγιά,42γρ.
- 50γρ. βούτυρο μαλακό
- 250μλ. γάλα χλιαρό
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1κ.γ. αλάτι
- 3κ.σ. μαγειρική σόδα για το τέλος
- Ανακατεύω στο χλιαρό γάλα τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνω για λίγο να σταθει.
- Προσθέτοντας τα υπόλοιπα υλικά(εκτός της σόδας!) ζυμώνω κι αφήνω να φουσκώσει σε ζεστό μέρος ,μέχρι να διπλασιαστεί .
- Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι, πλάθω 8-10 μπάλες ή φτιάχνω ότι σχήμα θέλω.
- Βράζω τη σόδα σε 1 λίτρο νερό και βουτάω για 30 δευτερόλεπτα το κάθε μπαλάκι με τρυπητή κουτάλα.
- Αραδιάζω σε ταψί και χαράζω με μαχαίρι (αν είναι στρογγυλά χαράζω σταυρωτά) και αφήνω σκεπασμένα ακόμη 20 λεπτά να φουσκώσουν.
- Τα αφήνω σκέτα ή βάζω από πάνω χοντρό αλάτι, σουσάμι ή τριμμένο κασέρι. Τα ψήνω στους 190 βαθμούς,20-25 λεπτά περίπου.
Για το παραδοσιακό σχήμα πλάθουμε λεπτά κορδόνια και πιάνοντας τις δυο άκρες, στριφογυρίζουμε και κλείνουμε σταυρωτά. Χαράζουμε ίσια το κάτω μέρος.