Γιουβαρλάκια στο φούρνο
- 1/2 κ. κιμά,
- 1 μεγάλο κρεμμύδι,
- 2 σκ. σκόρδο,
- 3 μέτρια καρότα,
- μαϊντανό ψιλ/μένο,
- 1/2 φλ. τσ. ρύζι,
- 1 αυγό,
- 2 κ.σ. αλεύρι ή φρυγανιά τριμμένη,
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ,
- 1 κ.γλ. πάπρικα,
- πιπέρι μαύρο και αλάτι,
- 1 1/2 litro νερό,
- 1 κύβο κότας ή λαχανικών.
Σάλτσα:
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος,
- 2 αυγά,
- 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή γκούντα.
- Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, προσθέτουμε το κρεμμύδι-καρότα-σκόρδο τριμμένα στο μούλτι, το αλεύρι ή φρυγανιά, το μπέικιν. Ρίχνουμε το αυγό, αλατοπίπερο, πάπρικα, μαϊντανό και ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά. Τέλος προσθέτουμε και το ρύζι καλά πλυμένο και στραγγισμένο, ζυμώνουμε πολύ καλά.
- Βάζουμε το νερό σε φαρδιά κατσαρόλα να βράσει μαζί με τον κύβο και πλάθουμε μέτρια γιουβαρλάκια. Μόλις αρχίζει να βράζει το νερό ρίχνουμε μέσα τα γιουβαρλάκια και τα σιγοβράζουμε 15-20 λεπτά.
- Τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε ταψί.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το τυρί και πιπέρι καλά, περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια, πασπαλίζουμε ακόμη λίγο τυράκι απάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 20 λεπτά να ροδίσουν.
- Σερβίρουμε με σαλάτα εποχής ή πατάτες βραστές ή τηγανιτές.
Στη συνταγή θα δείτε έχει σοτάρει το κρεμμύδι, εγώ δεν το σοτάρισα για να γίνει πιο ελαφρύ .
Το νερό που βράζουμε τα γιουβαρλάκια μπορούμε να το κρατήσουμε και να φτιάξουμε μια ωραιότατη σούπα.
Στην κρέμα μπορούμε και θα είναι πολύ νόστιμη, αν βάλουμε και λίγη πάπρικα.
Η συνταγή εδώ