Γριβάδι Μακεδονίας
- 1 κιλο γριβαδι
- 1 κιλο κρεμμύδια ξερά
- 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι φρέσκια ντομάτα ή τύπου κονκασέ ή 3-4 κ.σ. τοματοπολτό συμπυκνωμένο
- μαϊντανός ψιλοκκομενος
- μαυροπιπερο
- αλατι
- 3-4 σκελίδες σκόρδο-προαιρετικά
- κόκκινο πιπέρι -προαιρετικά
- 2-3 δαφνόφυλλα-προαιρετικά
- 1 -2 πατάτες-προαιρετικά
- Καθαρίζουμε το γριβάδι, το αλατίζουμε, το χαράζουμε ελαφρώς , τοποθετούμε στις χαρακιές τις σκελίδες σκόρδου και το βάζουμε στη γάστρα ή στο ταψί ολόκληρο.
- Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα πλένουμε. Στη συνέχεια τα κόβουμε σε φέτες και τα τσιγαρίζουμε περίπου ένα τέταρτο μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Ρίχνουμε τη σάλτσα, το μαϊντανό, το αλάτι ,το πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση όλα μαζί .
- Ύστερα βάζουμε τα κρεμμύδια στο ταψί μας και με το λαδάκι που ίσως περίσσεψε περιχύνουμε το γριβάδι.
- Αν θέλουμε βάζουμε και πατάτες ανάμεσα στο ταψί. Ρίχνουμε και μισό ποτήρι νερό και το βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου μέχρι να ψηθεί το ψάρι.
- Καταλαβαίνουμε πως έχει ψηθεί το ψάρι όταν ξεκολλάει εύκολα από το κόκκαλο.
Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια ντομάτα προσθέστε στη σάλτσα λίγο ζάχαρη, περίπου 1/2 κ.γλ.
Έχει ψιλά κόκκαλα - αγκάθια ,προσοχή όταν το σερβίρουμε στα παιδιά.