H γαλατόπιτα γλύκισμα της μαμάς μου
Είναι η γαλατόπιτα της μαμάς μου! Είναι νοστιμότατη, χωρίς πολλά αυγά και όταν η μαμά μου την φτιάχνει εξαφανίζεται αμέσως!
Για τα 8 χωριάτικα σπιτικά φύλλα θελουμε:
- 700γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
- 2 κουταλιες ξύδι
- Λίγο αλάτι
- χλιαρό νερό όσο πάρει
- λίγη ζάχαρη
Για την κρέμα:
- 1 λίτρο γάλα φρέσκο
- 2 αυγά
- λίγη κανέλλα σκόνη
- 2 βανίλιες
- 7 κ.σ ζάχαρη ή λιγότερη ανάλογα τα γούστα σας
- 5 κ.σ γεμάτες αλεύρι (μαλακό αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
- 2 κ.σ γεμάτες κορν-φλάουρ
- 1 κ.σ γεμάτη βιτάμ
- 1 πρέζα αλάτι (ελάχιστο)
Για την γέμιση των φύλλων:
- zάχαρη για πασπάλισμα
- Κανέλα
- Μισή κούπα μπαγιάτικο ψωμάκι τριμμένο
- Μισή κούπα καρύδι τριμμένο στο μουλτι
- Ελαιόλαδο για το ράντισμα των φύλλων
- Για την κρέμα, βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά το γάλα, το αλεύρι και το κορν- φλάουερ, την κανέλλα, την ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.
- Όταν μας πήξει η κρέμα την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βιτάμ, τις βανίλιες και τα αυγά και απλά ανακατεύουμε καλά.
- Λαδώνουμε το ταψάκι μας και βάζουμε τα 3 φύλλα ραντίζοντας το καθένα με λάδι. Στο τρίτο φύλλο επανω προσθέτουμε το μπαγιάτικο τριμμένο ψωμάκι , την κανέλα , την ζάχαρη και τα τριμμένα καρύδια. Μετά προσθέτουμε ένα ακόμα φύλλο και προσθέτουμε την κρέμα και ξανά τα 2 άλλα φύλλα (ραντίζοντας τα με λάδι) , στην συνέχεια πάλι προσθέτουμε το μπαγιάτικο τριμμένο ψωμάκι , την κανέλα , την ζάχαρη , και τα τριμμένα καρύδια και μετά ξανά πάλι τα άλλα 2 φύλλα (ραντίζοντας τα με λάδι)
- Αν θέλουμε στο σημείο αυτό χαράζουμε την πίτα μόνο το πάνω φύλλο και την βρέχουμε με λίγο νεράκι και μετά ρίχνουμε και σουσάμι.
- Ψήνουμε στους 180 για μια περίπου ώρα. Όταν πάρουν τα φύλλα, η πίτα είναι έτοιμη.
- Η κρεμα αυτής της συνταγης θέλει καλό ανακάτεμα όταν φτιάχνουμε την κρέμα μας και σε χαμηλη φωτια , και ότι πρέπει να την ελέγχουμε όταν ψήνεται..
- Μπορεί να χρειαστεί και λιγότερο από μια ώρα ψήσιμο !
- Kαι για περισσότερο άρωμα μπορούμε να ρίξουμε στην κρέμα μας λίγο ξύσμα απο ακέρωτο λεμόνι !
- Μπορείτε αν δεν σας αρέσουν τα υλικά της γέμισης των φύλλων να μην τα προσθέσετε !
Μπράβο και στις δυο σας!