Η Μηλόπιτα της Ζαχάρως
Για τη ζύμη
- 300 γρ . αλεύρι μαλακό
- 2-3 κ.σ. γάλα
- 100 γρ . ζάχαρη
- 125 γρ . βούτυρο
- 2 αυγά
- 42 γρ . μαγιά φρέσκια
- 1 πρέζα αλάτι
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
Γέμιση
- 1 κιλό μήλα
- χυμός από μισό λεμόνι
- λίγο νερό
- 200 γρ ζάχαρη
- 125 γρ . αμύγδαλα
- 100 γρ σταφίδες
- 1 βανίλια
- 2 κ.σ κονιάκ
- Σε λεκάνη του μιξερ βάζουμε το αλεύρι με το βούτυρο σε κομματάκια και τα αυγά .
- Ζεσταίνουμε το γάλα και διαλύουμε μέσα του τη μαγιά , και όλο αυτό το ρίχνουμε στη λεκάνη με το αλεύρι και τα ζυμώνουμε στο μίξερ για 10 λεπτά μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή .
- Το κάνουμε μια μπάλα .
- Παίρνουμε μια πετσέτα κουζίνας , βάζουμε στη μέση το ζυμάρι και το δένουμε καλά στραυρωτά σε ένα πουγγί .
- Μετα σε κατσαρόλα των 8 λίτρων , βάζουμε κρύο νερό περίπου 6 λίτρα και ρίχνουμε το πουγκί μας μέσα και το αφήνουμε 45 λεπτά .
- Αυτό θα φουσκώσει και όταν ο κόμπος γυρίσει προς τα κάτω και το ζυμάρι πλέει στην επιφάνεια , έτσι που να φαίνεται το μισό χωρίς το νερό να το σκεπάζει , είναι έτοιμο .
- Το βγάζουμε από το νερό , βγάζουμε την πετσέτα και το αφήνουμε λίγο να στραγγίσει .
- Το βάζουμε σε λεκανίτσα του μίξερ και προσθέτουμε 100 γρ . ζάχαρη , αλάτι και το ξύσμα λεμονιού , τα ζυμώνουμε λίγο για να ενωθούν τα υλικά και το κάνουμε πάλι μπαλάκι .
- Σε μια φόρμα με στεφάνι βάζουμε μια λαδόκολλα .
- Κρατάμε το 1 / 3 από το ζυμάρι και το υπόλοιπο το απλώνουμε στην φόρμα και τα πλάγια
- Το 1 / 3 από το ζυμάρι το απλώνουμε σε άνα καλά αλευρωμένο μέρος , το ανοίγουμε σε φύλλο και το κόβουμε σε λωρίδες 12 .
Φτιάχνουμε τη γέμιση :
- Καθαρίζουμε τα μήλα , τα κόβουμε σε κυβάκια και τα βαζουμε να βράσουν με το νερό , την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού .
- Όταν μαλακώσουν το παίρνουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά .
- Ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς , βάζουμε την γέμιση μέσα στην φόρμα και με τις λουρίδες κάνουμε ένα σχέδιο μπακλαβαδωτό και αλείφουμε τον κρόκο με το πινέλο .
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς και μετά στους 175 ° για άλλα 20 λεπτά .
- Όταν το βγάλουμε από το φούρνο , κάνουμε γλάσο το περιχύνουμε και ρίχνουμε ζάχαρη από την χονδρή ή με καβουρδισμένα φιλέ αμύγδαλα .
- Γίνονται και τσουρέκια με την ίδια ζύμη και γίνεται ένα μεγάλο γεμιστό τσουρέκι με αυτόν τον τρόπο
Γέμιση με αμυγδαλόπαστα :
- 125 γρ . αμυγδαλόπαστα
- 100 γρ , ζάχαρη άχνη
- 4 κ.σ. κρύο νερό
- Την αμυγδαλόπαστα την τρίβουμε στον τρίφτη και βάζουμε 100 γρ ζάχαρη αχνη και 4 κ.σ. κρύο νερό και τα ανακατεύουμε όλα μαζί .
Γέμιση από φουντούκια
- 200 γρ φουντούκια αλεσμένα
- 60 γρ . γάλα καυτό
- 25 γρ . βούτυρο
- 50 γρ . ζάχαρη
- λίγη κανέλλα
- 1 αυγό
- 1 βανίλια
- 3 κ.σ. σταφίδες
- 3 κ.σ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
- Ανακατεύουμε πρώτα το πολύ καυτό γάλα με τα αλεσμένα φουντούκια και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα και γεμίζουμε το γλυκό μας .
- Ανάμεσα σε 2 αλευρωμένες λαδόκολλες ανοίγουμε το ζυμάρι σε ένα φύλλο 25x35 και βάζουμε τη μια από τις 2 γεμίσεις που θέλουμε , αλλά αφήνουμε 1 πόντο στην άκρη για να κλείσει καλά η ζύμη μας .
- Το κάνουμε ένα μισοφέγγαρο ή το κάνουμε κουλούρα .
- Το βάζουμε στο ταψί ώστε η ραφή να είναι ατο κάτω μέρος .
- Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. βούτυρο και αλείφουμε με ένα πινέλο το τσουρέκι μας , ρίχνουμε και τα αμύγδαλα φιλέ .
- Όταν το βγάλουμε από το φούρνο , κάνουμε γλάσο με ζάχαρη άχνη και λίγο νερό και το περιχύνουμε .
- ( Ζαχαρη χονδρή ίσως να έχει το Lidl .... για ρωτήστε !)
και δυστυχως δεν δην βρισκετε στην Ελλαδα μας
Αυτη θα έπρεπε να την πουμε Μηλοπιτα η αμφίβια.